5 gesturi care previn rezistența la antibiotice

De: Dragos Tanase / 30.04.2014, 11:00
5 gesturi care previn rezistența la antibiotice
Mai nou, de cele mai multe ori, antibioticele sunt „luate după ureche". Medicii și chiar farmaciștii au tras deja un semnal de alarmă în legatură cu acest prost obicei al pacienților români.

Fie că este vorba de o banală răceală sau de o infecție minoră, antibioticele sunt la mare căutare. Doar că luate fără sfatul unui specialist pot determina organismul să capete rezistență la substanța activă.

Iată 5 gesturi care te pot ajuta să previi acest lucru:

1) Nu sări niciun vaccin!

Acest sfat este adresat, în special, în cazul copiilor. Astfel, vei evita ca ei să se molipsească de diverse boli specifice copilăriei, și care ar putea fi tratate doar cu ajutorul antibioticelor. Este bine ca în timpul copilăriei… celor mici să nu le fie administrate antibiotice!

2) Spală-te des pe mâini!

Ne vom îmbolnăvi mai rar dacă ne vom spăla în mod regulat pe mâini, deoarece astfel vom îndepărta bacteriile. Este indicat să-ți însușești acest obicei și în timpul zilei, mai ales când iei masa de prânz.

3) Gătește bine ouăle și carnea!

Pare greu de crezut, dar rezistența la antibiotice apare și de la carnea gătită incorect. Antibioticele sunt folosite și pentru a trata păsările bolnave, iar resturi de substanță activă rămân în carne și în ouă. Aceste resturi pot fi eliminate, dacă alimentele sunt gătite în mod corect, la temperaturi ridicate.

4) Ia antibiotice doar când e nevoie!

Te doare în gât, ai febră și tușești ușor? Pot fi simptomele unei răceli ușoare. Este bine să mergi la doctor pentru ca acesta să stabilească tratamentul adecvat, și nu să mergi la prima farmacie după antibiotice. Acestea nu sunt recomandate în caz de răceală și gripă, ci doar în cazul anumitor infecții și trebuie luate doar la recomandarea doctorului.

5) Evită săpunurile antibacteriene!

E adevărat că acestea sunt bune pentru a distruge microbii și bacteriile de pe mâini, dar ele sunt compuse din substanțe puternice, care te pot face imun la antibiotice. În schimb, folosește săpunuri normale, care pot îndepărta la fel de bine bacteriile care-ți pun sănătatea în pericol.