5 lucruri pe care nu le știai despre lapte

De: Gabriela Voicu / 28.11.2013, 17:30
5 lucruri pe care nu le știai despre lapte
Laptele, primul aliment pe care l-am consumat, ne ținea în viață, sugari fiind, și reprezenta o legatură între noi și mamă. Cu toate acestea...

Laptele, primul aliment pe care l-am consumat, ne ținea în viață, sugari fiind, și reprezenta o legatură între noi și mamă. Cu toate acestea…

1. Omul este singurul mamifer care consumă lapte la maturitate

Mai mult… consuma laptele altor specii. Animalele acționează din instinct. Se împerechează pentru că așa sunt programate genetic. Nu e o alegere pe care o fac, este instinctul care perpetuează specia. Dau naștere la pui vii pe care îi alăptează până la un punct când, din instinct, îi înțarcă și îi învață să mănânce hrana care le susține creșterea, dezvoltarea și supraviețuirea. Asta e legea naturii, căreia mamiferele necuvântătoare i se supun fără excepții. Și omul își înțarcă „puii”, însă continuă să îi hrănească cu laptele altor specii. Doar noi, oamenii, ne împotrivim acestei legi a naturii…

Vremea apropo îți oferă mai multe informații despre vremea din orașul tău.

2. Laptele este diferit la fiecare specie

Laptele este secretat de femelele care tocmai au dat naștere unor pui. Laptele matern este singurul aliment consumat în prima perioadă a vieții motiv pentru care conține absolut toți nutrienții de care are nevoie nou-născutul să crească și să se dezvolte. În urma cercetărilor s-a constatat că laptele de vacă este mai bogat în proteine decât laptele de om de aproximativ 3 sau 4 ori mai mult. Are de 5 sau 7 ori conținutul de minerale al laptelui uman. Pe de altă parte, laptele matern conține de 6 până la 10 ori mai mulți acizi grași esențiali, în special acid linoleic.

Pahar cu lapte

3. Frecvența și gravitatea osteoporozei sunt cele mai mari în țările în care se consumă cantitățile cele mai mari de calciu, de obicei, prin intermediul produselor lactate

Degeaba consumăm lapte care are mult calciu, dacă pe lângă calciu, laptele aduce și alte substanțe care împiedică absorbția calciului și forțează în final corpul să-l elimine.

4. Consumul de lactate este asociat cu acneea

Se pare că lactatele, indiferent dacă sunt organice, nepreparate sau preparate termic, dar și zahărul, duc la creșterea nivelurilor unor hormoni care au legătură cu apariția coșurilor. Dacă ai probleme cu tenul încearcă o perioadă de probă de 2-3 săptămâni fără absolut niciun produs din lapte (citește cu atenție etichetele pentru că laptele praf sau lichid poate apărea unde te aștepți mai puțin). S-ar putea să ai o surpriză.

5. Laptele este un aliment pentru nou-născuți și nu poate fi digerat corespunzător de adulți

Se pare că începând de la vârsta de 18-20 de luni, corpul nostru digeră diferit laptele. Lactoza – glucidul din lapte – este foarte greu digerată de sistemul digestiv uman iar în multe cazuri nu poate fi digerată deloc. S-a constatat și că lactatele au un rol important în dezvoltarea și întreținerea alergiilor, astmului, insomniilor și migrenelor (conform Israel Journal of Medical Sciences). Au fost raportate multe cazuri în care astmul și infecții ale sinusurilor au fost ameliorate sau eliminate prin simpla renunțare la produsele lactate.