5 lucruri surprinzătoare despre stângaci

De: Marian Andrei / 06.09.2013, 16:15
5 lucruri surprinzătoare despre stângaci
Din studiile efectuate de specialiști resese că oamenii sunt predominant dreptaci (nu e ca și cum am vedea acest lucru în fiecare zi). Cu toate acestea, aproximativ 10-12 procente din populația globului preferă să folosească cu precădere măna stângă. Exista oare diferențe între stângaci și dreptaci?

Vă prezentăm 5 concluzii surprinzătoare ale oamenilor de ștință referitoare la aceste diferențe.

1. Stângacii sunt mai „fricoși”

Un experiment recent, în care subiecții au fost puși să urmărească o secvență de opt minute din filmul „Tăcerea mieilor”, stăngacii au prezentat mai multe simptome de stres posttraumatic decât dreptacii.

Dr. Carolyn Choudhary de la Universitatea Queen Margaret din Edinburgh explică acest fenomen prin faptul că emisfera dreaptă a creierului, dominantă în cazul stângacilor, are mai multe „atribuții” decât cea stângă în domeniul fricii.. Totuși, cercetătorul arată că este nevoie de mai multe studii în domeniu pentru ca acest lucru să devină certitudine.

2. Sunt mai furioși

Sângacii, dar și ambiidextrii (persoanele care folosesc în mod egal ambele mâini) sunt mult mai predispuși la emoțiile negative, inclusiv la furie.

Un studiu de mai mică amploare publicat anul trecut în Journal of Nervous and Mental Disease, arată că în creierul stângacilor, informațiile sunt proceste diferit, existând o mai mare comunicație între cele două emisfere. Rezultatul? Zona responsabilă de emoțiile negative are o mai mare acivitate, comportamentul stângacilor fiind afectat în concordanță.

Sau poate, după cum afirmă un psiholog, „stangacii sunt mai furioși pentru că lumea este «proiectată» pentru dreptaci, care constituie majoritatea„.

3. Stângacii sunt mai inhibați

Aceleași comunicații la nivel cerebral sunt invocate de psihologul comportamental Lynn Wright pentru a explica tendința (majoritară a) dreptacilor de a accepta provocările și de a le răspunde, comparativ cu ezitarea pe care o au stângacii, care au un comportament mai retras și le e frică să nu cumva să ia decizii greșite.

4. Asociază „stănga” cu binele

Cei mai mulți oameni au tendința de a asocia conceptul de „dreapta” cu binele iar cel de „stânga” cu răul. Stângacii se comportă, din acest punct de vedere, în mod opus, arată un studiu efectuat de Universitatea Stanford.

Participanții la studiu au fost puși să deseneze o zebră într-un țarc, ca reprezentare a binelui, și un panda, ca reprezentare a răului. Dreptacii au poziționat  zebra, în marea lor majoritate, în partea dreaptă a țarcului, în timp ce stângacii au poziționat-o în partea opusă. 

Acest lucru arată, potrivit cercetătorilor, că, la nivel de subconștient, stângacii cred că „lucrurile bine sunt în stânga iar cele rele în dreapta”.

5. Stângacii sunt mai avantajați în politică

Studiul de la Stanford mai are o implicație: în dezbaterile televizate, politicienii au tendința de a-și accentua ideile pe care le cred pozitive prin mișcările mâinii „dominante”. Telespectatorii, care văd imaginea „sucită”, percep, de exmplu, mișcarea mâinii stângi (dominantă la un stângaci) în partea dreaptă a televozorului, ceea ce creează o impresie bună celor 90% dintre ei care sunt dreptaci.