5 motive pentru care e indicat să mănânci zmeură

De: Dragos Tanase / 03.07.2014, 10:30
5 motive pentru care e indicat să mănânci zmeură
Zmeura este fructul, printre altele, de care ar trebui să profităm cât mai mult în acest sezon.

Exista cel puțin 5 motive pentru a consuma acest micuț fruct cu gust inconfundabil:

1. Inamicul depresiei

Bogată în vitamina B și acid folic, zmeura poate înlătura stările depresive, dar țin la distanță anemia și previn oboseala în exces, pentru că din compoziția sa nu lipsesc nici fierul, cuprul și magneziul. De asemenea, are un conținut impresionant de potasiu, ceea ce ajută la menținerea tensiunii.

2. Ideală pentru vedere

Prin conținutul bogat de antocieni și vitamine, zmeura protejează ochii de degenerecență maculară, o boală oftalmologică ce poate distruge vederea centrală.

3. „Tinerețe fără bătrânețe”

Datorită conținutului bogat de antioxidanți, procesul de îmbătrânire va fi încetinit drastic. De asemenea, antocianinele din acest fruct ajută la păstrarea strălucirii pielii, stimulează colagenul, ferindu-vă astfel de apariția ridurilor, dar previn și apariția infecțiilor la nivelul pielii.

4. Risc redus de cancer

Specialiștii susțin că zmeura conține de 10 ori mai mulți antioxidanți decât roșiile, ceea ce ajută enorm în lupta împotriva cancerului. Totodată, aceste fructe conțin acid elagic, un alt compus fenolic ce inhibă multiplicarea celulelor canceroase și, totodată, previne apariția și dezvoltarea celulelor canceroase la persoanele cu predispoziție pentru această boală.

5. Te scapă de alergii

Zmeura este o sursă generoasă de quercitină, unul dintre cei mai activi flavonoizi. Este o substanță ce acționează ca un medicament antihistaminic clasic pentru prevenirea apariției simptomelor alergiei. Quercitina joacă un rol important și în controlarea diabetului, favorizând secreția de insulină și împiedică fabricarea și acumularea sorbitolului* în sânge și în țesuturi.

*Sorbitolul este un aditiv alimentar cunoscut și sub numele de glucitol sau E420, folosit în industria farmaceutică și alimentară ca îndulcitor, umectant și laxativ.