Sursa: PC World Romania
Un monitor LCD modern a inlocuit de pe biroul dumneavoastra vechiul CRT. La prima vedere sunteti dezamagit. Vechiul monitor analog avea o calitate a imaginii mult mai buna. In cele mai multe cazuri sunt suficiente cateva configurari pentru a obtine calitatea dorita.
1. Alegeti conectorul corect. LCD-urile prezinta un mare avantaj fata de monitoarele CRT si anume faptul ca prelucreaza semnalele video exact cum sunt livrate de procesorul grafic, adica digital. Avand in vedere ca dispare transformarea digital analog, monitoarele LCD sunt mult mai putin sensibile la interferente oferind un contur mai clar si o imagine mai buna. Cel putin asa stau lucrurile teoretic, caci in practica o conditie esentiala este ca monitorul LCD sa primeasca semnalele video de la placa grafica printr-o intrare digitala DVI. Majoritatea placilor grafice nu sunt prevazute decat cu conectori analogi D-SUB. Nu este de mirare pentru ca producatorii de LCD-uri prevad modelele cu o mufa D-SUB, dar nu intotdeauna si cu una DVI. Aceasta inseamna ca datele grafice sunt transformate de doua ori: odata in placa grafica de la digital la analog si dupa aceea in monitor de la analog la digital. Prin aceste conversii calitatea semnalului are de pierdut. De aceea daca exista o posibilitate de conectare digitala aceasta trebuie utilizata. In cazul in care monitorul are o mufa DVI, dar placa grafica nu, cumpararea unei placi noi este o optiune.
2. LCD-urile solicita o anumita rezolutie. Indiferent ce rezolutie ati selectat pe monitorul vechi, imaginea era mereu focalizata, dar in cazul monitorului LCD aceast lucru nu este valabil. Motivul: LCD-urile au pentru fiecare punct din imagine la rezolutia standard un pixel comandat separat. Din acest motiv imaginea se vede clar numai la aceasta rezolutie pe care o puteti afla din manualul tehnic. In cazul monitoarelor de 15 inch, aceasta este de obicei 1024×768, iar pentru cele de 17 inch 1280×1024. In cazul in care selectati o alta rezolutie monitorul trebuie sa o interpoleze, adica sa creeze imaginea cu ajutorul punctelor existente. Acest lucru este evident mai ales pentru text.
3. Spuneti adio dungilor verticale si literelor nefocalizate. Daca monitorul LCD este conectat D-SUB, adica primeste semnale grafice analogice pe care trebuie sa le transforme in digitale are mult de lucru. Pentru a obtine o imagine fara dungi, trebuie sa genereze imagini cu aceeasi frecventa ca si placa video (clock). Bineinteles ca imaginea trebuie sa fie clara si pentru aceasta monitorul LCD trebuie sa determine momentele exacte in care semnalul analog este furnizat pentru conversia in digital (Phase). Monitoarele LCD detin pentru aceste functii o automatizare. Pentru ca aceasta sa poata rezolva o data corelarea in mod optim aveti nevoie de o imagine care sa umple ecranul si care sa contina cat mai multe dungi verticale. O astfel de imagine se afla pe CD-ul revistei in sectiunea Cum Sa/Hardware sau poate fi descarcata de la www.pcworld.ro din sectiunea Download, Tweak Clic aici pentru download. Afisati imaginea care are rezolutia care se potriveste monitorului dumneavoastra, 15 inch sau 17 inch si porniti functia de ajustare automata a monitorului. Dupa aceasta in cele mai multe cazuri monitorul isi gaseste singur configurarea ideala. Daca nu sunteti multumit puteti configura manual optiunile de Phase si Clock, cele mai multe monitoare oferind aceasta optiune. Daca totusi nu ajungeti la o imagine clara fara dungi este posibil ca monitorul si placa video sa nu fie compatibile. In acest caz cel mai simplu este sa cumparati o placa grafica noua.
4. Software-ul regleaza mai bine contrastul. Toate LCD-urile ofera posibilitatea de reglare a contrastului, dar cu aceasta ocazie se vor modifica intotdeauna tonurile de alb si negru. Ca rezultat nu veti mai avea culori clare de alb si negru, ci nuante de gri. Contrastul se poate corecta si prin modificarea parametrului Gamma, aceasta fara efecte secundare. Aceasta optiune se regaseste insa rar in meniul monitorului, desi este sustinuta de majoritatea placilor video. O puteti accesa cu un utilitar adecvat, de exemplu shareware-ul PowerStrip (disponibil pe CD si la www.pcworld.ro, Download, Tweak Clic aici pentru download). Dupa ce ati pornit programul activati prin intermediul icon-ului din systray Color Profiles, Configure. Activati optiunea „Enable color correction” si apoi puteti regla ajustarile de gamma prin intermediul unui cursor.
5. Coborati la timp frecventa de referesh la 60 Hz. LCD-urile functioneaza de obicei la un refresh de 60 sau 75 de Hz. Spre deosebire de acestea, fostul monitor CRT a functionat la 85 de Hz sau chiar mai mult. Va fi nevoie sa configurati rata de refresh in meniul placii video, inainte de a renunta la monitorul vechi. In cazul in care nu cunoasteti valoarea corecta selectati 60 de Hz, valoare cu care se vor descurca majoritatea monitorelor LCD. Toate acestea sunt necesare deoarece daca placa video va transmite catre LCD o rata de referesh prea mare, acesta nu va mai reusi sa converteasca semnalele si nu veti mai vedea decat o imagine neagra.
Pentru comentarii si sugestii, scrie in Forumul Software & Hardware.