5.000 de taximetriști din Istanbul, concediați pentru antecedente penale

De: Marian Andrei / 10.09.2013, 10:45
5.000 de taximetriști din Istanbul, concediați pentru antecedente penale
Numărul mare de plângeri primite din partea clienților a determinat Organizația taximetriștilor din Istanbul să concedieze peste 5.000 de angajați, toți având antecedente penale.

Potrivit presei, foarte puțini locuitori ai marelui oraș turc n-au avut niciodată probleme cu taximetriștii. În general, plângerile se referă la primirea eronată a restului, primirea de bani falși sau suprataxarea.

Proiectul pilot demarat de organizație anul trecut a avut la bază eliminarea taximetriștilor cu antecedente penale. După ce a cerut tuturor taximetriștilor cazierul, peste 5.000 dintre aceștia și-au  pierdut autorizația.

Yahya Ugur, liderul organizației, a rememorat motivele care au impus luarea acestei decizii: „profesia noastră ajunsese în asemenea hal încât și drogații puteau să devină taximetriști”.

La un an de la implementarea deciziei, rezultatele sunt evidente: „Din cele 2.782 plângeri pe care organizația le-a primit în timpul anului trecut, n-am primit niciuna privind «găinării», precum înșelat la prețuri, dat restul în bancnote false sau fraude. Mai mult, plângerile privind comportamentul conducătorilor de taxi s-au redus cu 2%”, a spus Ugur, care a mai arătat că. 85% dintre reclamații sunt îndreptate împotriva taximetriștilor care au refuzat să efectueze o cursă pentru că distanța era prea scurtă.

Pe lângă metodele „tradiționale”, alegerea rutei cele mai lungi și „mânărirea” aparatului de taxat, taximetriștii din Istambul obișnuiau să schimbe, profitând de neatenția clienților, bancnotele de 50 de lire cu unele de 5, acestea fiind asemănătoare la format și colorit. 

Ca să evite aceste practici, Banca Centrală a Turciei a emis în acest an o nouă bancnotă de cinci lire, de culoare mai închisă și mai ușor de distins între celelalte bancnote.