6 dintre cei mai veninoși șerpi

De: Gabriela Voicu / 27.08.2013, 14:30
Nu toată lumea știe să facă diferența între șerpii veninoși și cei mai puțin periculoși. Iată șase dintre șerpii veninoși de care trebuie să te ferești:

Șerpii sunt foarte ușor de diferențiat de alte specii datorită aspectului lor, dar nu toată lumea știe să facă diferența între cei veninoși și cei mai puțin periculoși. Iată șase dintre șerpii veninoși de care trebuie să te ferești:

Șarpele brun

Trăiește în Australia, Indonezia și Papua Noua Guinee, reprezentând a doua cea mai veninoasă specie de șerpi din lume. Mușcătura unui șarpe brun poate cauza insuficiență renală, stop cardiac, paralizie, iar fără tratamentul corespunzător poate fi fatală. Acest șarpe tinde, însă, să se apare prin mușcături care nu sunt fatale, astfel că rata decesului în acest caz este de doar 15%.

Șarpele de apă Belcher

Este unul dintre cei mai periculoși șerpi de apă, veninul lor putând fi letal. Deși au un temperament prietenos, tratamentul medical este necesar după atacul acestei specii care face parte din familia elapidae.

Șarpele neînfricat

Șarpele taipan sau neînfricat face parte tot din familia elapidae și trăiește în Australia. Deși este unul dintre cei mai veninoși șerpi, acesta preferă să fugă de pericole, astfel că mușcăturile lor apar rar. Teoretic taipan poate ucide un adult în 45 de minute, dar nu au existat decese după administrarea unui tratament corespunzător.

Șarpele Krait

Mai este numit șarpele albastru și trăiește în junglele Subcontinentului Indian. Veninul acestui șarpe conține neurotoxine foarte puternice care paralizează mușchii. Șerpii Krait sunt mai activi în timpul nopții, iar mușcătura lor nu este dureroasă, deși poate fi fatală. Rata mortalității în acest caz este de 50%, decesul putând surveni chiar și după administrarea uni antivenin. 

Șarpele negru Mamba

Numit și Mamba cu gura neagră, acest șarpe trăiește în Africa și este cel mai lung șerpe veninos din regiune, dar și cel mai rapid din lume. Mamba se poate deplasa cu 20 km pe oră, iar veninul lui are efect imediat. 15 mg din veninul unui șarpe poate ucide un adult, printr-o mușcătură fiind introdusă o cantitate de 50-120 mg.

Șarpele-tigru

Este foarte periculos și arată înfricoșător, de unde și comparația cu un tigru. Mușcătura acestui șarpe cauzează paralizii parțiale, la picioare și la gât, afectând respirația. Rata decesului în acest caz este de 60-70%, iar dacă nu este administrat tratamentul necesar, moartea survine în minimum 30 de minute și maximum 24 de ore, în funcție de sistemul imunitar al victimei.