6 inventatori uciși de invențiile lor

De: Marian Andrei / 10.09.2013, 11:45
Inventarea unui lucru nou este un proces dificil: de la învingerea prejudecății că "așa ceva nu se poate" până la testele finale. De multe ori, însă, temerarul inventator ajunge să plătească cu viața dorința de a lăsa ceva în urma lui.

1. Franz Reichelt

Pe 4 februarie 1912, croitorul francez de origine austriacă Franz Reichelt s-a urcat în vârful Turnului Eiffel pentru a testa noua sa invenție, parașuta. Reichelt le spusese autorităților că testul va fi făcut cu ajutorul unui manechin dar, ajuns sus, croitorul a anunțat că va face el însuși testul.

Prietenii săi, dar și întreaga asistență, l-au rugat să se răzgândească, aducând ca argumente viteza vântului și încercările nereușite de până atunci.

Mai mult, Reichelt nu a dorit să folosească niciun sistem de precauție: „Vreau să fac experimentul singur, și fără nicio șmecherie, pentru că vreau să dovedesc valoarea invenției mele”.

Presa vremii a descris costumul ca niște haine „obișnuite” care, desfășurate, semănau cu o pelerină largă. Pentru eliberarea parașutei, care avea o suprafață de 30 de metri pătrați, Reichelt trebuia să-și îndepărteze brațele de trup, astfel încât corpul său să semene cu o cruce.

La ora 8:22, Reichelt și-a potrivit costumul, a testat viteza și direcția vântului aruncând o hârtie și, urmărit de cei 30 de jurnaliști și doi cameramani din asistență, s-a aruncat în gol.

Aproape imediat parașuta s-a înfășurat în jurul corpului, care a plutit căteva secunde înainte de a se zdobi de sol, lăsând un crater de 15 centimetri adâncime. Potrivit revistei popular Mechanics, corpul său era o masă fără formă, atunci când a fost ridicat de poliție. Autopsie efectuată ulterior a stabilit că inventatorul a murit din cauza unui atac de cord suferit în timpul căderii.

2. Thomas Midgley Jr.

Inginer și chimist american, Midgley a avut peste 100 de patente în timpul vieții, printre ele numărându-se aditivii pentru combustibilii auto.

La vârsta de 51 de ani, atunci când s-a îmbolnăvit de poliomielită, nu s-a dat bătut și, folosindu-și talentul de inventator, a creat un sistem de funii și scripeți pentru a putea fi ridicat mai ușor din pat.

Din nefericire, în 1944, la vărsta de 55 de ani, Midgley s-a încurcat în frânghii și a murit sufocat de propria invenție.

3. Henry Smolinsky

Visul inginerului Smolinsky a fost acela de a crea o mașină zburătoare comercială, astfel că a părăsit compania unde lucra, Northrop și și-a creat propria companie, Advanced Vehicle Engineers. În 1973, compania a construit două prototipuri, denumite AVE Mizars, prin combinarea părții din spate a unui avion Cessna SkyMaster cu un autoturism Ford Pinto.

Smolinsky intenționa să treacă la producția de serie în 1974, însă nu a mai apucat, murind pe 11 septembrie 1973, împreuna cu prietenul său Harold Blake, atunci când o aripă a mașinii zburătoare s-a desprins în timpul unui zbor de probă.

4. Karel Soucek

În 1984, cascadorul Karel Soucek a uimit lumea, dându-și drumul de pe cascada Niagara într-un „butoi” special construit, lung de 2,7 metri și un diametru de 1,5 metri, căptușit cu materiale care absorb șocurile.

Chiar dacă a fost rănit, cascadoria sa a reușit, astfel că el a hotărât să construiască un muzeu dedicat acesteia.

Pentru a finanța proiectul, a convins o companie să sponsorizeze o altă cascadorie nebunească: aruncarea de la 55 de metri înălțime a unui butoi în care se afla cascadorul, într-un bazin cu apă, în timpul festivalului Thrill Show and Destruction Derby, pe 20 ianuarie 1985.

Nevoind să renunțe așa cum a fost rugat de toți prietenii și admiratorii săi, Soucek s-a dus direct în brațele morții. După lansare, butoiul a început să se rotească în aer, lovind margine bazinului în care trebuia să aterizeze. Cu pieptul și abdomenul strivite, Soucek a murit căteva ore mai târziu, la spital.

5. William Nelson

La 24 de ani, William Nelson, angajat al General Electric, era deja considerat „un inventator care promitea mult”.

Din nefericire, pe 3 octombrie 1903, ultima sa invenție, bicicleta cu motor, i-a cauzat moartea. În timpul unui test, Nelson a căzut de pe bicicletă, murind pe loc.

6. Valerian Ivanovici Abakovsky

La numai 25 de ani, Valerian Abakovsky a inventat Aerocar, un vagon de tren automotor, propulsat de un motor de avion, tracțiunea fiind asigurată de o elice, destinat oficialilor ruși.

Pe 24 iulie 1921, un grup de comuniști au hotărât să facă o călătorie de test. După ce traseul Moscova -Tula a fost parcurs fără probleme, la întoarcere Aerocarul a deraiat din cauza vitezei prea mari, toți cei prezenți la bord pierzându-și viața.