6 pași pentru o gestionare financiară mai eficientă

Apropo.ro / 17.09.2021, 17:51
6 pași pentru o gestionare financiară mai eficientă

Începutul unei luni noi este un moment foarte potrivit pentru reorganizarea bugetului și a cheltuielilor.

Iată cei șase pași pe care ar trebui să îi urmați pentru a gestiona finanțele personalemai eficient:

  • Înțelegeți situația dvs. financiară actuală.
  • Achitați-vă datoriile.
  • Definiți-vă prioritățile și obiectivele financiare personale.
  • Creați un cont de economii pentru situații de urgență.
  • Analizați cheltuielile dvs. periodic.

Înțelegeți situația dvs. financiară actuală

Pentru a putea gestiona finanțele personale mai eficient, este necesar să aveți o imagine de ansamblu asupra situației curente. Un pas esențial este notarea veniturilor și a cheltuielilor lunare. Dacă este necesar, păstrați chitanțele și bonurile timp de o lună pentru a determina unde cheltuiți banii în afara facturilor majore, cum ar fi chiria, utilitățile sau ratele lunare.

Achitați-vă datoriile.

Datoriilepot sta în calea realizării obiectivelor dvs. financiare. Dacă aveți unul sau mai multe credite, cu siguranță o bună parte din cheltuielile dvs. o reprezintă dobânzile, iar achitarea datoriilor poate fi un proces lung dacă efectuați doar plăți minime. În unele cazuri, un credit de refinanțare vă poate ajuta să beneficiați de o rată de dobândă mai avantajoasă, adaptată condițiilor actuale de pe piață. Acest tip de credit este oferit atât de bănci, cât și de instituții financiare nebancare. Pentru a obține o imagine de ansamblu asupra creditelor nebancare puteți folosi Moneezy – o platformă gratuită de comparare a creditelor online, disponibilă în peste 35 de țări din lume.

Definiți-vă prioritățile și obiectivele financiare personale

După ce ați stabilit situația financiară actuală (venit vs. cheltuieli), este timpul să decideți dacă aceasta este în conformitate cu prioritățile și obiectivele dvs. De exemplu, dacă una dintre prioritățile dvs. este să petreceți mai mult timp cu familia, contractarea unui serviciu de curățenie vă poate oferi mai mult timp liber – un astfel de serviciu este o utilizare înțeleaptă a banilor dvs. deoarece este în conformitate cu prioritățile dvs. Atunci când stabiliți obiectivele dvs. financiare, gândiți-vă atât la cele pe termen scurt (1-6 luni), cât și cele pe termen lung (1-10 ani). Dacă doriți să achiziționați o locuință sau să deschideți o afacere, este necesar ca acțiunile dvs. să fie îndreptate câtre acest obiectiv.

Creați un cont de economii pentru situații de urgență

O măsură de prevenție foarte eficientă pentru evitarea problemelor financiare este crearea unui cont de economii pentru situațiineprevăzute, precum pierderea locului de muncă sau defectarea mașinii.

Cel mai bun mod de a crește suma dincontul de economii, cunoscut și sub numele de fond de urgență, este prin economisirea continuă. De fiecare dată când aveți posibilitatea adăugați bani în acel cont. Suma pe care o puteți aloca în acest cont poate varia lună de lună, însă poate fi și o sumă constantă, o plată recurentă.Se recomandă alocarea a cel puțin 10% din venitîntr-un astfel de cont.

Analizați cheltuielile dvs. periodic.

Gestionarea eficientă a banilor este un proces continuu, nu este de ajuns să o faceți o singură dată, urmând ca după aceea să vă întoarceți la vechile obiceiuri. Analizați cheltuielile dvs. periodic, la fiecare câteva luni, astfel puteți descoperi dacă planul curent este unul potrivit stilului dvs. de viață.