6 rețete dulciuri de post

De: Carmen Ulian / 10.03.2015, 14:00
Câteva rețete de post ce merită încercate chiar și de cei care nu țin post în această perioadă. Sunt extrem de gustoase!

Postul Paștelui ține 7 săptămâni, începe după Duminică izgonirii lui Adam din răi și se încheie în Sâmbătă Mare. Postul Mare, care a început de 23 februarie 2015 si se termină pe 11 aprilie, precede sărbătoarea Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, pe care, anul acesta, o vom sărbători duminică, 12 aprilie. Postul Paștelui a fost instituit în cinstea Patimilor și Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, prin care noi am fost mântuiți, și nu reprezintă doar abținere de la anumite alimente, ci înseamnă și îndreptare sufletească prin spovedanie și fapte bune, ne spune creștinortodox.ro.

1. Ruladă de biscuiți, de post

Ingrediente:

1/2 kg biscuiti

3 linguri de gem

200 g margarina

3 linguri cacao

1 lingurita cafea

200 g nuca de cocos

400 g zahar

esenta de rom

200 g zahar pudra

 foto

Mod de preparare

Se prepara un sirop din zahar, cafea si un pahar cu apa. Dupa aceea se adauga cacao, gem si se amesteca bine. Biscuitii se dau prin masina de tocat si se amesteca cu 2 linguri de nuca de cocos si cu siropul pana se obtine o pasta omogena. (Daca mai este nevoie se adauga apa) Se imparte compozitia in doua, fiecare parte se intinde pe o folie de plastic si se fac doua foi. Se prepara o crema din margarina amestecata ciu zaharul pudra si cu 100 g nuca de cocos. Aceasta crema se intinde peste foi, se ruleaza foile si se lasa la frigider 2 ore. Pofta buna! Reteta preluata din volumul Mancaruri de post, Editura Sophia (sursa)

2. Chec cu mere și morcovi

Ingrediente:

250 g zahar

250 g ulei

1 ceasca morcov ras

1 ceasca mar ras

1/2 ceasca stafide

1/2 ceasca suc de portocale

3 cesti faina

1 lingurita bicarbonat

1 lingurita praf de copt

1 lingurita scortisoara

1/3 ceasca coniac

1 lingurita coaja de portocala rasa

Mod de preparare

Punem cu o seara inainte stafidele in sucul de portocala. Cernem faina si o amestecam cu praful de copt si bicarbonatul stins in putin otet. Batem bine zaharul cu uleiul si adaugam faina, scortisoara, stafidele, morocul ras marunt, marul, coniacul si coaja de portocala. Amestecam totul energic, cu ajutorul unei linguri de lemn. Ungem tava si asternem o hartie de copt. Turnam aluatul in tava si il punem la cuptor la foc mediu 50 minute sau pana cand trece testul scobitorii. Il lasam 15 minute sa se racoreasca in tava. Dupa 15 minute se scoate din tava si se feliaza. (sursa)

3. Prăjitură cu mere și aluat cu suc de roșii

Ingrediente:

pentru aluat -10 linguri de ulei

10 linguri de zahar

10 linguri suc de rosii

1 plic de amoniac stins cu otet

500 g faina

pentru compozitie – 5 mere

zahar dupa gust

1 lingurita scortisoara

1 lingurita ulei

Mod de preparare

Pregatirea aluatului: amestecam ingredinetele si framantam aluatul pana se incorporeaza toata faina. Aluatul obtinut se imparte in patru parti, se intind pe dosul tavii tapetate cu faina si se coc aproximativ 10 minute. Pregatirea compozitiei: Dam merele pe razatoare si le calim impreuna cu zaharul, lingurita de ulei si scortisoara. Compozitia de mere se repartizeaza uniform intre foi. Prajitura se tine la rece, pana a doua zi, cand se inmoaie indeajuns si poate fi taiata. (sursa)

4. Tartă cu mere

Ingrediente:

300 gr aluat foietaj

7 mere potrivite

7 linguri zahar

2 linguri zeama de lamaie

50 gr margarina la pachet

2 lingurite zahar pudra cu pastai de vanilie

1 lingura coaja rasa de portocala

frunze de menta

Mod de preparare

Aluatul foietaj il lasam sa se dezghete la temperatura camerei. Spalam merele, le curatam de coaja, le feliem si le stropim cu zeama de lamaie. Intr-un vas punem zaharul si il caramelizam. Peste el adaugam margarina si amestecam pana obtinem un caramel. Adaugam zaharul pudra cu pastai de vanilie. Intindem aluatul, il asezam in forma de tarta si adaugam merele. Peste ele punem caramelul si coaja de portocala si le bagam in cuptor. Punem tava la cuptor preincalzit la 200 de grade si o lasam cam 40 de minute. Dupa ce s-a copt tarta,o scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca. Se orneaza cu menta proaspata. (sursa)

5. Bomboane din fructe uscate

Ingrediente:

stafide 100g

prune uscate fara samburi 100g

curmale 100g

smochine 100g

fulgi de ovaz 50g

cocos macinat 100g

foto

Mod de preparare

Punem fructele uscate in apa cu esenta de rom. Dupa ce s-au inmuiat, le scurgem bine de apa si le dam prin blendar. Le amestecam cu fulgii de ovaz pana obtinem un aluat usor de modelat. Cu mainile umede formam in palme mici bilute si le tragem in cocos macinat. In loc de cocos putem folosi miez de nuca macinat sau cacao. (sursa)

6. Salam de biscuiti

Ingrediente

500 gr. biscuiti populari (simpli)
 
 200 gr de zahar
 
 rahat
 
100 gr. nuca (macinata,sau taiata marunt ) dupa preferinta
 
 2 pliculete zahar vaniliat
 
 esenta de rom 
 
50 gr . stafide 
 
2-3 linguri de cacao
 
1 pachet de margarina 
 
 
Mod de preparare
 
Se iau biscuiti si se faramiteaza, se freaca cu pachetul de margarina si cu cacao. Se adauga zaharul vaniliat, esenta de rom, stafidele, rahatul taiat cubulete mici si nuca.
 
Separat, se caramelizeaza zaharul si se adauga 150 ml. apa se lasa sa dea un clocot pana se dizolva zaharul complet, se da de-o parte si se lasa putin la racit. Dupa aceea, siropul obtinut smesteca cu celelalte ingrediente ca sa obtinem o coca usor de modelat. Coca astfel obtinuta se intinde pe o folie de aluminiu sau folie alimentara, o rulam cu grija oferind forma unui salam. O punem la rece pentru 2-3 ore si pe urma se poate servi.(sursa)