7 alimente periculoase pentru pisici

De: Carmen Ulian / 30.01.2015, 11:00
Și pisicile ar trebui considerate un membru al familiei, și tratat ca atare. Iată câteva alimente periculoase pentru feline.

Pentru că distracție și pentru că informație! Noi te placem, tu ne PLACI?

1. Ceapa și usturoiul

Nici nu te-ai fi gtândit că aceste două legume îi pot face rău pisicii tale. Cele două îi pot distruge celulele roșii din sânge provocând anemie – Anemia Heinz. Nu sunt multe pisici care preferă cele două legume, fie ele și gătite, dar este bine să iei măsuri dinainte.

pisica

Nu ceapă! Nu usturoi!

Bulbii, florile, tulpina de la ceapă și usturoi sunt toxice pentru pisică, dar și pentru câine.

Ca efecte după ingerarea lor enumerăm voma, diareea, anemia, urina decolorată, slăbirea, fictaul afectat, reacții alergice, atacuri de astm. În acest caz îi puteți provoca voma până la consultarea veterinarului. Acesta îi va face spălături gastrice și îi va administra cărbune medicinal.

În cazul unei alergii în urma consumului celor două plante se va face o îmbăiere, după care animalul va fi uscat. Veterinarul vă va spune cum trebuie să procedați mai departe, în funcție de gravitatea problemei.

2. Oul crud

pisica

Cei mai mulți veterinari nu recomandă hrănirea pisicii, sau a câinelui, cu ou crud. Acesta poate conține Salmonella. Acest lucru este valabil și în cazul oamenilor. Salmonella poate fi transmisă de la animal la om, ceea ce nu te încântă. Cel mai indicat ar fi să-i prepari temic oul și să-i oferi pisicii tale doar gălbenușul. În general mâncarea ei ar trebui gătită, pentru a o feri de problemele digestive. Albușul de ou crud conține avitină, o enzimă ce împiedică absorbția de biotină din complexul de vitamine B.

În cazul în care pisica a mâncat oul crud, și s-a intoxicat, ea va avea ca simptome voma, diareea și letargia. În acest caz sunați veterinarul. Primele două ore sunt importante în salvarea vieții animalului, în cazul intoxicărilor.

3. Alcoolul

pisica

Nu alcool, nu dulciuri cu alcool!

Pisicile, și nu numai, sunt atrase de băuturile care conțin lapte sau smântână, iaurt, etc. Alcoolul este toxic pentru animalul tău. Sunt de evitat și deserturile sau preparatele care conțin alcool, fie că sunt făcute acasă sau cumpărate. Trei lingurițe de lichior pot ucide o pisică de 2 kilograme. Nu este o glumă. Observați cu atenție cum se manifestă pisica dumneavoastră în cazul în care a îngerat alcool și sunați repede veterinarul.

4. Peștele crud

pisica

Nici peștele crud nu este indicat în alimentația pisicii. Nici cel conservat, afumat sau marinat. Nu îi dați chiar dacă ea l-ar accepta. Adițional, peștele crud îi poate provoca o deficiență de tiamină, ceea ce duce la tulburări neurologice, pierderea echilibrului, atacuri de cord, cerebrale sau apoplexie. Un motiv în plus să nu vă hrăniți pisica cu pește crud este acela că are în compoziție mercur. La această categorie intră toate tipurile de pește.

5. Ciocolata

pisica

Ciocolata nu este un produs destinat hrănirii pisicii. Nici măcar pentru gustat. Boabele de cacao din ciocolată conțin compuși care o fac toxică atât pentru pisici, cât și pentru câini. Substanța toxică teobromină este un diuretic și un stimulent cardiac puternic. Mai mult, îi afectează sistemul digestiv, sistemul nervos central și sistemul cardiovascular. printre simtomele intoxicației cu ciocolată se numără voma, diareea, tensiunea arterială crescută, creșterea ritmului cardiac, excitabilitatea, colapsul și chiar decesul. Aceste simptome nu apar instant după ingerarea alimentului nepotrivit, ci la câteva ore după. În cazul în care pisica s-a intoxicat cu ciocolată sunați medicul veterinar. Animalului intoxicat i se va provoca voma si i se va administra cărbune medicinal pentru a evita absorbția toxinelor în tubul digestiv.

6. Laptele

pisica

Lactatele, aici intră și laptele, nu sunt indicate ca hrană pentru pisici. Ele nu au enzima care să interacționeze cu lactoza și să se facă digestia potrivită. Adulții nu tolerează lactoza, doar puii de pisică. În cazul în care s-a hrănit cu lapte sau alte produse lactate, pisica ar putea avea ca reacții adverse diaree, vomă sau alergii.

7. Carnea crudă

pisica

Nu carne crudă!

Ca în cazul peștelui crud, nici carnea crudă nu trebuie să facă parte din alimentația animăluțului, pentru a evita intoxicările. Nici mezelurile nu sunt indicate. Pe cât posibil pregătiți termic carnea înainte de a o servi pisicii (sau câinelui). În cazul în care organismul reacționează negativ după consumul de carne crudă sau mezeluri, nu ezitați să sunați veterinarul.