7 femei – istorie, realism și dragoste

Apropo.ro / 25.02.2004, 12:11
7 femei - istorie, realism și dragoste
Șapte femei este o adaptare dupa nuvela scrisa de Leticia Wierzchovscki. Miniseria se bucura de regia lui Jayme Monjardim, cel care a regizat și supersuccesele Terra Nostra și Clona. Subiectul miniseriei îi va purta pe telespectatori, prin intermediul unui frumos melanj al

Șapte femei este o adaptare dupa nuvela scrisa de Leticia Wierzchovscki. Miniseria se bucura de regia lui Jayme Monjardim, cel care a regizat și supersuccesele Terra Nostra și Clona. Subiectul miniseriei îi va purta pe telespectatori, prin intermediul unui frumos melanj al ficțiunii cu realitatea, într-o calatorie înapoi în timp, în secolul 19, în timpul revoluției poporului brazilian împotriva Imperiului Portughez (Revoluția Farroupilha – 1835-1845), subiectul abordand, pe langa latura istorica, reala, efectul pe care aceasta revoluție l-a avut asupra celor care au trait-o.

Razboiul este aratat prin prisma eroismului barbaților în lupte, dar și prin ochii femeilor din familia liderului insurecției, Bento Gonçalves (Werner Schüneman). Aceste femei își petrec 10 ani (durata Revoluției) într-o ferma, așteptand întoarcerea soților lor, fiilor, unchilor, verilor, fraților, nepoților. De-a lungul acestor lungi ani, ele vor avea parte de experiența iubirii, a durerii și a singuratații cauzate de pierderile de vieți și desparțire.

Miniseria este o relatare epica inspirata de razboi și pasiune, frumusețea serialului fiind data atat de valoarea istorica a subiectului abordat, cat și de umanitatea personajelor. Șapte femei este un frumos și interesant mijloc de abordare a istoriei prin intermediul sentimentelor, dar și de prezentarea rolului femeilor în timp de razboi.

În Șapte femei regizorul Jayme Monjardim a adunat o distribuție de peste 70 de actori, incluzand actori consacrați (Giovanna Antonelli – Clona, Thiago Lacerda – Terra Nostra, Eliane Giardini – Clona, Daniela Escobar – Clona, Marcelo Novaes – Clona, Jandira Martini – Clona), actori tineri și debutanți.

Personajele istorice se îmbina cu personajele fictive. Bento Gonçalves, figura emblematica a Revoluției, este interpretat de un titan al cinematografiei braziliene, Werner Schüneman (caștigator al premiului pentru „cel mai bun actor” în cadrul Brasilia Film Festival cu lungmetrajul Netto Perde Sua Alma).

Una dintre cele mai promițatoare actrițe braziliene, pe care Jayme Monjardim a pariat în Șapte femei, este Camila Morgado, care o interpreteaza pe Manuela, un alt personaj real. Ea este cea care nareaza, prin intermediul pasajelor luate din jurnalul sau, și formeaza un triunghi amoros cu doua dintre miturile istorice, revoluționarul italian Giuseppe Garibaldi (personaj interpretat de Thiago Lacerda) și Anita Garibaldi (Giovanna Antonelli).

Producția miniserialului a presupus un periplu de 40 de zile al întregii echipe prin superbe locații braziliene, precum Rio Grande do Sul, Cambará do Sul, Sao Jose dos Ausentes, Pelotas și Uruguayana. Cu doua luni înainte de începerea filmarilor, întreaga echipa a urmat cursuri intense de pregatire – calarie și studiu al stilului de viața a numiților „gauchos” (printre care și tradiționalul mod de a pregati și a servi ceaiul „chimarrao”).