7 lucruri interesante despre șampanie pe care ai vrea să le știi

De: Mihaela Enache / 27.01.2014, 11:00
7 lucruri interesante despre șampanie pe care ai vrea să le știi
Ai o sărbătoare în familie curând? Ai de gând să deschizi o sticlă de șampanie cu o ocazie specială? Atunci vei avea parte de o porție de distracție citind câteva lucruri interesante despre șampanie. Ți-ai umplut paharul?

1. Dincolo de nume

Știai că șampania este, practic, un vin? Dar un vin poate fi numit șampanie numai dacă este produs în zona Champagne, Franța. Dacă un vin este produs în altă parte, folosind metoda tradițională de a face șampanie franceză, trebuie să se specifice pe sticlă „champenoise methode”.

2. Strugurii

Dacă te întrebi ce struguri sunt folosiți pentru șampanie, e vorba de Pinor Noir, Chardonnay și Pinor Meunier. Toate aceste soiuri cresc în Franța, evident.

3. Pocnetul de la deschiderea sticlei

Prieteni, nu știu despre voi, dar nouă ni se pare acest lucru incredibil. Presiunea dintr-o sticlă de șampanie este de 90 de pounds pe un inch pătrat. Presiunea din anvelopele de la o mașină este de trei ori mai mică decât asta. Whooa.

4. Baie cu bule

O nebunie curată! Se spune că Marilyn Monroe a făcut baie în 350 de sticle de șampanie. Nu numai că e scump, ci și o mare grozăvie. Deși, în secret, și nouă ne-ar plăcea să facem asta!

5. De pe Titanic

Șampania, fiind alcoolul asociat cu luxul și sărbătoarea, a fost servită pe Titanic. Recent, când unele părți ale epavei navei au fost re-descoperite, s-au găsit și sticle de șampanie. Și aveau un gust minunat! Se spune…

6. Te amețește repede

Se spune că bulele din șampanie duce alcoolul în sânge mult mai rapid decât alte soiuri de alcool. De aceea, s-ar putea să auzi experți care îți recomandă să aștepți bulele să dispară înainte să sorbi din pahar. O rețetă perfectă să amețești pe cineva?

7. Bulele pe alături

Dacă ai mai băut șampanie înainte, știi că bulele se ridică în sus, nu? Ei bine, o modalitate bună de a verifica o șampanie bună de una proastă este să vezi dacă bulele se ridică deasupra marginilor paharului de șampanie. Acesta se numește „collerette” și este un semn legat de o varietate bună de șampanie.

Acum vei avea o conversație bună cu prietenii tăi când vei deschide următoarea sticlă de șampanie pentru sărbătorirea vremurilor bune, nu-i așa?