7 motive pentru care e indicat să bei cafea!

De: Dragos Tanase / 25.06.2014, 12:45
7 motive pentru care e indicat să bei cafea!
În ultimii ani, specialiștii în medicină tot trag semnale de alarmă în privința cafelei, care poate cauza probleme cardiace, ulcer și chiar tulburări nervoase.

Într-adevăr, cafeina în exces poate crea probleme de sănătate, dar tot mai multe cercetări științifice arată faptul că poate avea și efecte benefice asupra sănătății.

Iată 7 dintre avantajele aduse organismului uman de către consumul de cafea:

1. Anti-cancer

Cafeaua reduce riscul apariției anumitor forme de cancer, precum cel endometrial, de prostată sau cel mamar. Totuși, cafeina nu s-a dovedit eficientă asupra celulelor canceroase apărute la nivelul esofagului.

2. Anti-diabetul

Cafeina acționează ca un moderator al secreției insulinei și al menținerii unui nivel echilibrat al glicemiei. Astfel, consumul regulat de cafea reduce riscul apariției diabetului.

3. Anti-atac de cord

Băutul cafelei crește anumite riscuri asociate cu infarctul miocardic. Dar consumul moderat (două cești pe zi) poate avea chiar efectul contrar.

4. Anti-alzheimer

În procesul de instalare a maladiei neurodegenerative Alzheimer, se produce o acumulare de beta-amiloid, o proteină produsă natural de organism care, la un om sănătos, este eliminată de corp. Bolnavii de Alzheimer prezintă, însă, plăci șenile printre neuronii din creier care conțin mai mult beta-amiloid, iar consumul moderat de cafea reduce consistența plăcilor șenile, atenuând repercusiunile maladiei.

5. Anti-boli hepatice

Aportul de cafeină este asociat cu nivelul scăzute de enzime care indică afecțiuni ale ficatului sau inflamații ale acestuia. Totodată, cafeaua poate îmbunătăți reacția bolnavului la anumite tratamente împotriva hepatitei C. Unele studii indică și un efect protector al cafeinei în fața cancerului de ficat.

6. Anti-parkinson

Băutorii de cafea prezintă un risc mai mic cu 25% de apariție a bolii, față de cei care nu consuma cafea. Efectul benefic a fost constatat mai frecvent în rândul bărbaților, decât al femeilor.

7. Anti-atac cerebral

Consumul moderat de cafea este asociat cu reducerea riscului de producere a atacului vascular cerebral. Constatarea a fost făcută asupra celor care beau regulat cafea. Cu toate acestea, medicii au atras atenția că riscul unui atac cerebral crește imediat după băutul cafelei la persoanele care nu au un aport zilnic de cafeină.