7 motive pentru care îți este greu să spui NU

De: Mihaela Enache / 07.10.2013, 11:00
7 motive pentru care îți este greu să spui NU
Mulți oameni consideră că este greu să refuzi să faci ceva ce nu vrei să faci. Dacă și tu te confrunți cu ceva similar, nu te neliniști, este o limitare comună. Iată câteva motive pentru care este atât de greu să spui NU.

1. Nu vrei să rănești sentimentele altor oameni

Una din preocupările principale când vrei să spui Nu sunt sentimetele altora. Ce va simți? Ce va crede despre mine? Reputația mea va fi afectată dacă spun nu? Îngrijorarea legată de imaginea de sine poate fi de multe ori un motiv de a găsi refuzul dificil. În mod ironic, să faci ceva ce nu vrei să faci îți poate strica imaginea de sine mult mai mult decât refuzul.

2. Nu vrei să minți

Când cineva îți cere un ajutor pe care nu vrei să-l oferi, cel mai probabil îți vei însoți refuzul cu o scuză. Mulți oameni consideră acest lucru extrem de frustrant. Nu le place riscul de a minți, de a fi prins și, eventual, te a te simți jenat în viitor. Dacă nu crezi în „mințitul alb” de dragul conveniențelor, să spui Nu poate deveni foarte chinuitor pentru tine.

3. Ești obligat

Un motiv pentru care ai putea găsi refuzul dificil este deoarece te simți obligat. Dacă persoana respectivă ți-a făcut o favoare și cere ceva în schimb, cel mai probabil îți va fi greu să refuzi, chiar dacă vrei să o faci. Poate fi dificil să ieși dintr-o asemenea situație.

4. Întotdeauna te pui în locul celuilalt

Întotdeauna te gândești la celălalt? Te pui în pantofii celeilalte persoane și încerci să vezi lucrurile din perspectiva sa? Mulți oameni tind să facă acest lucru, drept pentru care le este dificil să refuze. Dacă ești peste măsură de empatic și faptul că poți să te pui în locul celuilalt îți afectează decizia, să spui Nu poate fi greu pentru tine.

5. Crezi că ești nepoliticos

Unul dintre motivele pentru care ai putea găsi că este dificil să spui Nu cuiva este pentru că te temi să nu pari o persoană nepoliticoasă. Dacă nu ai curajul de a tolera ca eticheta de nepoliticos să fie agățată de tine sau crezi că dacă refuzi pe cineva va face ca nici tu să nu primești ajutor atunci când vei avea nevoie, să spui Nu probabil că e ceva problematic pentru tine.

6. Ești crescut într-un anume fel

Mulți oameni consideră că este dificil să refuze ajutorul dat unei persoane, deoarece nu așa au fost crescuți. O virtute comună în general insuflată copiilor este că acești trebuie mereu să fie săritori prin natura lor și să nu spună Nu cuiva care le cere ceva. Această virtute devine atât de înrădăcinată, încât le afectează și viața adultă.

7. Teama de a nu fi respins sau ignorat

Să spui nu devine dificil mai ales într-un grup de colegi din aceeași categorie de vârstă, deoarece teama de respingere este destul de mare. Dacă încetează să mai fie prietenul meu dacă refuz să merg la petrecerea lui? Ce se întâmplă dacă mă vorbește pe la spate dacă nu îi împrumut notițele mele? Ce se întâmplă dacă mă vorbește de rău că nu am vrut să fiu parte din planul lui? Teama de a fi ignorat de un grup, alături de nevoia de a te potrivit cu ceilalți poate fi un motiv pentru care îți este dificil să spui Nu.