7 produse care te îmbătrânesc de tânăr!

De: Dragos Tanase / 14.10.2014, 18:00
7 produse care te îmbătrânesc de tânăr!
"Suntem ceea ce mâncăm", spune o zicală! Nimic mai adevărat, alegerile alimentare zilnice grăbindu-ne, adesea, îmbătrânirea și făcându-ne să arătăm mai obosiți decât suntem.

Există diverse produse alimentare pe care le consumăm sau bem în fiecare zi care contribuie la aspectul neplăcut al oboselii, atât de ușor de citit pe chipurile noastre.

Pentru că distracție și pentru că informație! Noi te placem, tu ne PLACI?

Iată 7 produse de evitat, sau consumul lor să nu fie exagerat, pentru a arăta mai odihniți și chiar mai tineri:

1) SAREA

Majoritatea oamenilor consuma sare! Este absolut obligatorie în aproape orice regim alimentar, care nu este condiționat de vreo afecțiune, dar prea multă sare strica! Aceasta contribuie la deshidratarea organismului și implicit a pielii. Totodată, din cauza sării reținem apă și, dincolo de umflarea mâinilor și a picioarelor, pot apărea pungile sub ochi.

2) ÎNDULCITORII ARTIFICIALI

Zahărul natural favorizează apariția inflamațiilor, dar îndulcitorii artificiali fac și mai mult rău, mai ales în ceea ce privește aspectul fizic. De regulă, aproape toți îndulcitorii artificiali conțin aspartam, substanța asociată în mod negativ cu durerile de articulații și vinovată de faptul că ne determina reacții la nivel hormonal din cauza cărora începem să poftim la și mai mult dulce.

3) ALCOOLUL

Orice cantitate de alcool care depășește un singur pahar de vin deshidratează organismul, făcându-te să arăți „uscat” și lipsindu-te de radierea naturală a pielii. Dacă nu poți renunța total la alcool, măcar alternează cu apă.

4) PRĂ‚JEALA

Ceapă prăjită, cartofi prăjiți sau orice alt aliment prăjit constituie cel mai crunt inamic al pielii. Aceste produse preparate astfel abundă în ulei și în grăsimi trans (acizi grași trans), care îngroașă vasele de sânge și îngreunează circulația sangvină. Cu cât sângele circulă mai greu, cu atât celulele de la nivelul pielii primesc mai puțin oxigen și nutrienți și, într-un final, mor. Pielea ajunge să arate obosită, fără viață.

5) CARBOHODRATI ÎN EXCES

Nimeni nu spune că trebuie să adopți o alimentație total lipsită de carbohidrați. La un corp normal, el trebuie să asigure 60% din aportul caloric. Dar prea mulți carbohidrați dăunează la rândul lor, pentru că afectează colagenul din piele. Tenul ajunge să-și piardă elasticitatea, se umple de riduri și conferă aspectul de „fata căzută”. Din acest motiv, de exemplu, dacă mănânci pâine… adaugă o salată, ca să scazi aportul caloric. Astfel, te energizezi cu nutrienți esențiali din vegetale și-ți protejezi și tenul.

6) GOGOȘILE

Acest produs alimentar necesita o categorie separată. Este și dulce… și prăjit – o combinație teribil de periculoasă pentru piele, mai ales dacă le mănânci la începutul zilei, pe post de mic dejun. Dimineața, organismul trebuie să primească nutrienți esențiali din verdețuri, dar și fibre și carbohidrați (din cereale integrale, spre exemplu) pentru a putea funcționa în forță, de dimineață până seara. Dar dacă tu îi oferi grăsimi și îndulcitori artificiali, nu doar că îți crești haotic nivelul glicemic din sânge, care ulterior va scădea brusc și-ți va declanșa o senzația de foame cruntă, dar nici nu oferi corpului tău niciun fel de nutrient de care are nevoie pentru a-și începe ziua cum trebuie. De aici, totul se citește și pe chip… Dacă îți place, totuși, să mănânci ceva dulce de dimineață, atunci optează pentru un iaurt natural în care să pui tu o linguriță de miere și câteva migdale, nuci sau alune de pădure ușor pisate, în loc de gogoși.

7) PRODUSELE IUȚI

Condimentele iuți și, în general, mâncarea condimentată accelerează metabolismul și, implicit, arderea grăsimilor, dar nu sunt tocmai bune pentru ten. Produsele picante favorizează apariția iritațiilor pe piele, înroșirea ei pe anumite porțiuni. Așadar, mănâncă iute, dar cu moderație. Încearcă să mănânci doar ușor picant!