7 reguli de aur pentru o viață sănătoasă

Apropo.ro / 21.03.2013, 14:15
Șapte pași simpli pe care îi poți urma cu ușurință, pentru ca viața ta să fie ferită de problemele de sănătate.

Urmând niște pași simpli poți avea o viață sănătoasă și poți reduce până la 50 la sută riscul îmbolnăvirilor și a unei morți premature.

Aceste 7 reguli îți spun că este necesar să te menții psihic și fizic activ, să mănânci moderat și sănătos, să păstrezi o greutate normală, un nivel optim al colesterolului, tensiunea în parametrii normali, un nivel al zahărului din sânge scăzut, și să nu fumezi.

Este dovedit faptul că un fumător își scurtează viața cu fiecare țigară. Fumătorii cu mult mai predispuși îmbolnăvirilor decât nefumătorii.

Important este să reducem incidența apariției cancerului de orice natură, precum și a altor boli, pe cât posibil.

Activ fizic – specialiștii avertizează persoanele care lucrează la un birou, pentru că în multe cazuri își pun sănătatea în pericol. Cei care stau peste 4 ore în fața unui birou, pe scaun, sunt predispuși unui risc crescut de boli precum cancerul, diabetul sau cele de inimă.

miscare

Persoanele care stau la birou peste 6 ore au șanse și mai mari de a face diabet. Specialiștii recomandă pauzele dese, cu mici plimbări, dacă nu se poate reduce numărul de ore petrecute în fața calculatorului.

Renunță la fumat – toți specialiștii din lume spun asta, tocmai pentru a-ți ajuta organismul în fața bolilor. Nu este niciodată prea târziu să faci asta, mai ales că poți reduce riscul bolilor cardiovasculare sau al cancerului.

Este recomandat renunțarea la fumat înaintea vârstei de 40 de ani, pentru că poți câștiga astfel alți zece ani de viață sănătoasă.

tigari

Specialiștii au arătat în urma unor studii că persoanele care au renunțat la fumat între 35 și 44 de ani au câștigat nouă ani de viață, spre deosebire de cei care au lăsat țigara între 45 și 54 de ani și 55 și 64 de ani, care au câștigat doar șase și patru ani de viață.

Glicemia la control – un nivel crescut induce riscul apariției diabetului, și de aici, spre o serie de complicații – probleme cu vederea până spre orbire, boli ale rinichilor, etc.

glicemie

Riscul îmbolnăvirilor de inimă este de cinci ori mai ridicat în cazul bărbaților de vârstă medie, care au diabet, și de opt ori mai ridicat în cazul femeilor cu diabet.

Greutatea normală – există numeroase calcule prin care poți afla care este greutatea normală raportată la o anumită înălțime, sau chiar poți face o vizită medicului tău de familie care să te informeze despre acest aspect.

sport

Un echilibru între cele două ar fi ideal, pentru ca organismul tău să nu aibă de suferit, iar tu să nu ai complexe de niciun fel.

Tensiunea la nivel optim – un nivel crescut al presiunii sângelui presupune hipertensiune, care dacă nu este tratată devine fatală în cele mai multe cazuri. Hipertensiunea este legată și de kilogramele în plus, obezitate, ceea ce mâncăm, alimentații deficitare, diete drastice, alcool, fumat, etc.

TA

Dieta sănătoasă – o alimentație tip mediteranean reduce riscul de a face atac de cord și îmbolnăvirilor de inimă. O alimentație sănătoasă îți poate adăuga ani de viață.

bucatarie mediteraneana

Specialiștii au realizat studii prin care au dovedit că modificând obiceiurile alimentare a 1.200 persoane peste 70 de ani, subiecții au câștigat trei sau patru ani de viață. Mănâncă doar ceea ce organismul tău are nevoie, fără să îl suprasoliciți alimentar.

Nivelul colesterolului – nivelul colesterolului este legat de alimentație, de istoricul din familie, de greutate, probleme cu inima, etc.

colesterol

Un nivel ridicat poate determina crearea unor depozite la nivelul arterelor, care se pot îngusta sau bloca complet, astfel, trecerea sângelui încărcat cu oxigen, spre inimă, poate fi imposibilă. rezultatul în acest caz poate fi o angină pectorală, un infarct miocardic sau alte boli cardiovasculare.