7 tragedii petrecute pe platourile de filmare

Apropo.ro / 24.04.2009, 19:00
Pe langa satisfactia unui rol reusit, actorii au parte si de momente mai putin placute pe platourile de filmare.

Pe langa satisfactia unui rol reusit, actorii au parte si de momente mai putin placute pe platourile de filmare, care le sunt uneori fatale.

De multe ori ei sunt expusi realmente unor pericole care nu fac parte din scenariul filmelor pe care noi le savuram pe marile ecrane.

Iata cateva dintre cele mai mari tragedii petrecute pe platourile de filmare:

1. Platoul de filmare radioactiv

In 1955 au avut loc filmarile pentru „The Conqueror”, o productie in care s-a implicat o echipa de 220 de persoane.

91 dintre oamenii care au filmat in Utah au fost diagnosticati cu cancer in anii ’80, iar 47 dintre acestia au murit din cauza bolii, inclusiv celebrul actor John Wayne.

Desi nimeni nu s-a pronuntat oficial in ceea ce priveste cauzele imbolnavirii, cei mai multi vorbesc despre elementele radioactive care ar fi afectat Nevada in urma testarii bombei atomice americane.

Producatorul Howard Hughes a considerat ca filmul „The Conqueror” este atat de prost incat a cumparat toate copiile acestuia, pentru a nu fi distribuite publicului, ceea ce l-a costat aproximativ 12 milioane de dolari.

Filmul a fost insa difuzat in urma unui acord pe care Hughes l-a incheiat cu compania Paramount, in 1974.

 2. Misterul Zonei Crepusculare

„Twilight Zone: The Movie”, in regia lui Steven Spielberg, a aparut in anul 1983, dupa lungi dispute in urma unui groaznic accident, care s-a soldat cu moartea a trei actori, intre care doi copii: Vic Morrow, Myca Dinh Le (7 ani) si Renee Shin-Yi Chen (6 ani). 

Acestia au murit decapitati de elicea unui elicopter, folosit pe platoul de filmare pentru crearea unor efecte.

Elicopterul zbura la doar 8 metri inaltime, prea jos pentru a evita niste explozibili care l-au dezechilibrat, cauzandu-i prabusirea. Persoanele aflate in elicopter au scapat doar cu rani superficiale.

In urma acestui accident, producatorii filmului au fost actionati in instanta si totodata s-au modificat o serie de prevederi in ceea ce priveste accesul copiilor pe platoul de filmare.

Incidentul a reprezentat de asemenea incetarea prieteniei dintre Steven Spielberg si John Landis, care mai avusesera conflicte legate de faptul ca Landis incalcase mai multe reguli de siguranta pe platoul de filmare, aproband chiar folosirea gloantelor reale.

3. Glontul care a ucis „Corbul”

Felul in care a murit Brandon Lee, fiul celebrului maestru al artelor martiale Bruce Lee, nu mai este un secret pentru nimeni.

Brandon a fost impuscat in abdomen si ucis de un glont provenind dintr-un Magnum, in timp ce filma „The Crow”, lansat in 1994.

Nimeni nu stie cum s-a strecurat glontul in munitia oarba de pe platou, dar s-a speculat multa vreme ca moartea actorului ar fi fost premeditata.

In timpul filmarilor la „The Crow” si alti membri ai echipei au fost implicati in diverse accidente suspecte, care nu le-a pus insa viata in pericol.

Scena filmata in care Brandon Lee moare impuscat este sursa unor controverse. Unii sustin ca dovada ar fi fost stearsa imediat, in timp ce altii declara ca aceasta ar fi fost predata familiei lui Lee. 

Pentru a nu intrerupe filmarile, Lee a fost inlocuit de cascadorul Chad Stahelski, iar trasaturile fetei lui au fost refacute cu ajutorul computerului.

4. Cascadorie mortala

Cascadoriile lui Vin Diesel ne-au impresionat inca din 2002, cand a fost lansat „Triple X”, unde actorul a avut-o ca partenera pe Asia Argento.

Ceea ce mai putini dintre noi stiu este ca in timpul filmarilor a avut loc un tragic accident, caruia i-a cazut victima un cascador care il dubla pe Diesel pentru un salt periculos.

Acesta ar fi trebuit sa sara cu parasuta si sa aterizeze pe un submarin, insa a esuat, lovindu-se mortal de un pod.

Decesul sau a fost surprins cu camera de filmat, iar regizorul Rob Cohen a decis sa includa scena la finalul filmului, in semn de respect pentru ultimul act de eroism al cascadorului.

5. „Ultimul sezon”

„The Final Season”, lansat in 2007, chiar a reprezentat ultimul sezon de filmari pentru cameramanul Roland Schlotzhauer, care a murit in timp ce filma o scena din elicopter.

Acesta era cunoscut pentru abilitatile sale de a surprinde imagini cu camera de la inaltime, dar in timp ce filma pentru „The Final Season” dintr-un elicopter Bell 206, a atins cateva cabluri electrice si s-a prabusit pe un camp.

6. Cel mai curajos muschetar

In timpul filmarilor pentru „The Return of the Musketeers” (1989), actorul Roy Kinnear a cazut de pe un cal in Toledo, Spania, si a fost imediat internat in spital.

Din nefericire insa actorul a murit a doua zi, in urma unui atac de cord.

Richard Lester, regizorul filmului a renuntat la cariera sa cinematografica dupa acest incident.

7. Blestemul troian

Cine ar fi crezut ca ceva ar putea merge prost la filmarile celui mai mediatizat film din 2004, „Troya”, avandu-i ca protagonisti pe Brad Pitt, Orlando Bloom si Diane Kruger?

Ironia a facut ca in timpul filmarilor, Brad Pitt, interpretul personajului mitic Ahile, sa aiba un accident chiar la „calcaiul lui Ahile”.

Ulterior, actorul George Camilleri si-a rupt un picior tot pe platoul de filmare si a fost operat in ziua urmatoare. La doua saptamani dupa acest accident actorul a suferit complicatii si a murit.

Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, echipa s-a confruntat cu doua uragane, in timp ce filma din Mexic, Cabo, Baja California Sur.

In ciuda acestor obstacole, filmarile au continuat, iar „Troya” a facut furori, fiind un hit de box-office.