74 de lovituri de bici pentru președintele iranian

De: Marian Andrei / 13.05.2013, 14:30
74 de lovituri de bici pentru președintele iranian
Mahmoud Ahmadinejad riscă să fie biciuit sau să fie condamnat la șase luni de închisoare pentru că a încălcat normele electorale în vigoare, însoțindu-și șeful de cabinet să se înscrie la alegerile prezidențiale de luna viitoare.

Televiziunea iraniană de stat a prezentat sâmbătă imagini în direct cu Ahmadinejad alături de Esfandiar Rahim Mashaei, care este și cuscrul său,  la sediul autorității electorale naționale.

Președintele a fost chiar surprins la un moment dat spunându-i șefului său de cabinet că, dacă întreabă cineva de ce președintele l-a însoțit în pofida legislației care interzice clar acest lucru, să le spună că „și-a luat liber în ziua respectivă”.

Instanța supremă de la Teheran, Consiliul Gardienilor, a criticat ieri comportamentul președintelui și i-a comunicat acestuia că a încălcat legile și că va formula acuzații împotriva sa.

Ahmadinejad, care nu mai are dreptul de a candida, a făcut lobby intens pentru a-l desemna pe Mashaei drept candidat la prima funcție în stat, însă șansele acestuia sunt destul de reduse după ce i-a înfuriat pe liderii religioși declarând că „iranienii sunt prietenii tuturor popoarelor din lume, inclusiv cel israelian”.