8 alimente care te mențin treaz

De: Mihaela Enache / 31.10.2013, 12:00
8 alimente care te mențin treaz
Te-ai întrebat vreodată de ce există unele nopți în care ațipești liniștit, în timp ce în alte seri te întorci pe toate părțile și numai nu adormi? Ei bine, ar putea faptul că ești doar tensionat sau entuziasmat pentru un motiv oarecare.

Dar este, de asemenea, posibil ca obiceiurile tale culinare să fie responsabile pentru acest lucru, deoarece cât de bine dormi noaptea are de-a face în egală măsură cu burtica ta, cât și cu creierul.

Deci, dacă îți dorești un somn liniștit noaptea, evită următoare produse alimentare.

1. Brânza

Probabil ai observat că produsele alimentare cele mai gustoase sunt și cele care fac cele mai mari ravagii în corpul tău, în timp ce cele fără gust sunt întotdeauna recomandate pentru o sănătate bună. Același lucru este valabil și pentru brânză – chiar dacă e gustoasă, și este cu atât mai bine să o eviți dacă îți dorești un somn bun noaptea. Vinovatul aici este aminoacidul tiramina prezentă în brânză, care acționează ca stimulent și te ține treaz.

2. Ciocolata

O veste prostă pentru iubitorii de ciocolată! Acestea acționează ca un factor de descurajare pentru un somn bun, mai ales ciocolata cu lapte. Prin urmare, dacă nu vrei să stai treaz toată noaptea, renunță la micul moft de a ronțăi ciocolată cu lapte. Aceasta conține tirozină, care este transformat în dopamină, un stimulent care te ține alert și treaz.

3. Alimentele condimentate

În afară de efectele evidente asupra stomacului și călătoriei matinale la toaletă, alimentele condimentate sunt, de asemenea, responsabile pentru faptul că nu poți să adormi noaptea. Deci, în cazul în care nu poți fără ele, cel puțin servește-te în prima parte a zilei, astfel încât să nu îți afecteze somnul.

4. Carnea

Carnea este bogată în proteine și grăsimi și este greu de digerat. Aceasta conține diferite substanțe care pot avea un impact asupra nivelului de energie. Deci, în cazul în care ai insomnii, renunță la carne. De evitat sunt în special produsele din carne procesate sau afumate. Stai departe de bacon și șuncă și îți va fi bine.

5. Alcoolul

Mulți oameni au obiceiul de a bea un pahar de vin înainte de culcare. Deși inițial ți-ar putea induce somn, odată ce efectele alcoolului dispar, vei avea un somn foarte deranjat pentru tot restul nopții. Prin urmare, este mai bine să bei seara cu câteva ore înainte de culcare.

6. Roșiile

Un alimente foarte sănătos, fără îndoială, bogat în vitamina K. Dar dacă ești un insomniac, îți va face mai mult rău decât bine, având în vedere că este foarte posibil să te facă să nu poți închide un ochi toată noaptea.

7. Băuturile cu cafeină

Suntem siguri că știi deja că băuturile cu cafeină te țin treaz, dar le mai menționăm o dată. Amintește-ți că cafeaua nu îți oferă energie, doar acționează ca stimulent și te ține treaz. Așa că nu bea cafea cană după cană, evitând alte produse alimentare.

8. Ceaiul de ginseng

Ceaiul de plante este grozav pentru sănătatea ta și nu interferează în general cu somnul. Dar ceaiul de ginseng este o excepție. Te poate ține treaz și neliniștit toată noaptea. Deci, dacă este un mare fan al ceaiului de ginseng, bea-l numai dimineața.