8 destinaţii de toamnă 2017 care îţi alungă nostalgia post-vacanţă – FOTO

De: Cristiana Trifu / 28.09.2017, 16:35
8 destinaţii de toamnă 2017 care îţi alungă nostalgia post-vacanţă - FOTO
Când nostalgia post-vacanţă începe să-şi facă simţită prezenţa, planificarea unei călătorii este opţiunea la care apelează cei mai mulţi călători la nivel global. 32% dintre aceştia cred că cea mai uşoară trecere de la concediu la rutină are loc dacă îşi mai iau câteva zile libere după terminarea concediului înainte să revină la birou sau la şcoală. Pentru călătorii români, această opţiune este importantă într-o proporţie mai mare (46%), conform datelor momondo.ro.

Valuri de turişti au încălzit cele mai cunoscute destinaţii din lume vară trecută, însă au rămas numeroase destinaţii frumoase pe care să le explorezi liber toamna, fără riscul de a călca pe picior un alt turist în drumul spre aeroport, la hotel sau la faţa locului. În zilele de toamnă natură îşi schimbă înfăţişarea în culori fascinante la fiecare bătaie de vânt, majoritatea ţărilor calde au rămas tot calde, doar că toamna îţi permit să respiri mai bine. Mai mult, preţurile la bilete de avion sunt atât de mici încât merită să te prezinţi la aeroport chiar şi pentru o escapadă de weekend. Ca să fie mai uşor de ales încotro îţi poţi lua zborul la propriu, iată o listă cu opt destinaţii ideale pentru o călătorie toamna.

1. Torino, Italia

Când vine vorba de Italia majoritatea călătorilor au în vedere Roma, Florenţa sau Veneţia, astfel că Torino rămâne un colţ de lume uşor subestimat. Grandoarea şi regalitatea acestui oraş pot fi observate la aproape orice colţ de stradă.  Palazzo Reale, Palazzo Carignano, Madama, La Venaria şi bulevardele elegante încadrate de arcade sculptate cu măiestrie sunt printre cele mai evidente semne. Torino are, totodată, cel mai mare număr de cafenele pe cap de locuitor. De-a lungul vremii, aceste cafenele au fost martore pentru intelectuali şi refugiaţi politici, artistocraţi, artişti, la bella gente din Torino şi de peste graniţe. În plus, oraşul este capitala italiană a ciocolatei, unde artiştii culinari de aici au fost primii inspiraţi de mixul dintre ciocolată şi alune de pădure.

2. Oslo, Norvegia

Dacă vrei să vezi civilizaţia la capacitatea ei maximă, plănuieşte o călătorie la Oslo. Călătorilor de acolo nu li se cere să valideze cardurile de metrou pentru că statul nu se teme că va fi furat, cetăţenii te ajută cu dragă inimă să le descoperi oraşul, iar dacă se întâmplă să-ţi uiţi telefonul pe o bancă în parc îl poţi recupera din acelaşi loc. În Oslo natura există în zeci de parcuri, insule, râuri şi dealuri  verzi (galben-roşiatice toamna). Pentru un peisaj cu mori de vânt vechi, cascade, cafenele şi ţărmuri de ape, fă o plimbare de-a lungul râului Aker (Akerselva), cunoscut drept „plâmânul verde din Oslo. Deşi nordul Europei nu este o destinaţie ieftină, în Oslo poţi să economiseşti dacă achiziţionezi un city pass – ai intrare gratuită la 30 de muzee, piscine, transport public şi altele.

3. Londra, Regatul Unit

Iubitorii de bere şi de costume tradiţionale nemţeşti se vor bucura să afle că în Londra lui octombrie se întâmplă cel mai mare Oktoberfest din întregul Regat Unit. Tot aici poţi face o plimbare pe străzile din  East End, încărcate de magazine retro, graffiti şi pieţe cu de toate. Un cartier cunoscut în trecut pentru sărăcie şi criminalitate, East End este în prezent o comoară cu istorie, unde comunităţi de imigranţi din toate colţurile lumii şi-au însemnat puternic semnele trecerii. În plus, în prima joi a fiecărei luni, în East End se deschid porţile a circa 150 de galerii, cu tot cu evenimentele, expoziţiile, conferinţele organizate pentru iubitorii de frumos.

4. Palermo, Italia

Oraşele care de-a lungul istoriei au fost ocupate succesiv de greci, romani, normazi, spanioli, austrieci şi arabi sunt o sursă de inspiraţie atunci când vorbim de îmbinarea culturilor atât de diferite. Începe-ţi investigaţiile istorice cercetând bisericile, lăcaşele de cult, unde stilurile vestic, islamic şi bizantin s-au contopit şi au creat Capela Palatină sau Catedrala din Palermo, aflate pe lista Patrimoniului UNESCO. Fie că eşti familiar cu limba italiană sau nu, câteva cuvinte din gastronomia locală te ajută să savurezi experienţa: arancini (bulgări de orez umpluţi cu carne sau legume şi prăjiţi cu ou şi pesmet), cannoli (un desert în formă de tub umplut cu brânză ricotta, vanilie, fistic) şi panella di ceci (preparate tradiţionale din năut şi alte ingrediente, îmbrăcate într-o chiflă).

5. Bristol, Regatul Unit

În trecut, un port care şi-a clădit faima pe seama transportului de condimente, tutun şi zahăr, actualmente un centru universitar şi un amalgam de artişti, Bristol a fost desemnat cel mai potrivit oraş britanic unde să ajungi. Ca să-i înţelegi originile o vizită în zona portuară şi la muzeul de istorie M Shed din zonă sunt necesare. Dar unde sunt studenţi trebuie neapărat să fie şi distracţie, iar unde sunt studenţi şi distracţie, există, fără dubiu, şi o cultură puternică a cafelei. Poţi observa, în timp ce bei o cafea pe străzile oraşului, graffitiurile artistului local Banksy, cunoscute în întreaga lume.

6. Zadar, Croaţia

Un motiv pentru a vizita coasta dalmată pe vreme tomnatică este absenţa valurilor de turişti atraşi de Croaţia. Se aude că aici s-ar putea vedea cel mai frumos apus de soare în locul în care se află Salutul Soarelui, o lucrare a artei contemporane construită din panouri solare dispuse în formă de cerc. Ingeniozitatea constă în faptul că panourile extrag lumina soarelui pe timp de zi, pentru a o da înapoi oraşului pe timp de noapte. Nikola Bašić, arhitect croat care a creat lucrarea, a mai lăsat Zadarului şi celebra construcţie Orga Mării. În Zadar, dar nu în zadar, poţi încerca vinul croat la taverna din centrul oraşului numită La Bodega, unde vei găsi circa 250 de feluri de vin croat.

7. Belgrad, Serbia

Dacă ai citit despre istoria Serbiei sau dacă vântul ţi-a adus în mână vreo broşură turistică ai observat că trecutul ţării este în mare parte un trecut militar. Şi nu-i loc mai bun să afli ce-a pătimit ţara din timpuri medievale şi până la bombardamentul din 1999 decât Muzeul Militar. Nu-i nicio problemă dacă ai ajuns în Belgrad singur, te vei integra într-o clipită dacă te aşezi într-un local unde poţi gusta din cognacul sârbesc. Dacă nu apuci să înveţi prea multe cuvinte în limba locală, ţine minte că e posibil să auzi cuvinte asemănătoare limbii români, precum „brate” („frate”). Nu rata Strada Cetinjska, un vechi complex de berării abandonate care a fost transformat într-un hub urban, unde muzica, dansul şi arta se completează şi îşi găsesc fiecare menirea ca în nicio altă parte.

8. Bruxelles, Belgia

Bruxelles este locul în poţi dansa pe fiecare stil de muzică inventat vreodată, poţi vizita galerii de artă, poţi merge la un concert, o sesiune de jam, un festival (de film, de muzică, de mâncare), o sărbătoare naţională a vreunei minorităţi, o competiţie sportivă. Atâta culoare şi viaţă există în oraşul acesta, încât singura problema pe care ai putea-o avea ar fi că ziua are 24 de ore. Poate nu ai timp să ajungi peste tot, dar Piaţa Centrală merită văzută. Găseşte o gofră tradiţională şi serveşte-o în timp ce admiri arhitectura pieţei aflate pe lista Patrimoniului UNESCO. Din bucătăria belgiană mai poţi testa o porţie de midii cu cartofi prăjiţi şi să guşti măcar unul dintre cele 10 feluri de bere tradiţională.