8 invenții cu care evreii au schimbat lumea

De: Marian Andrei / 08.07.2014, 14:00
8 invenții cu care evreii au schimbat lumea
Chiar dacă au fost sute de ani persecutați pentru apartenența sau credința lor, contribuția evreilor la dezvoltarea omenirii nu poate fi contestată. Oamenii de ștință evrei au excelat în domeniile în care au activat, iar persoane practice au inventat lucruri care in ziua de azi sunt adevărate simboluri.

Pe lângă contribuțiile la dezvoltarea știnței, multe dintre lucrurile pe care le folosim zi de zi sau ne simplifică viața au ca autori evrei. Fără a epuiza lista, putem menționa circuitul imprimat, telefonul mobil, tranzistorul, mouse-ul, defibrilatorul, caseta video, bețișorul cu vată sau limba esperanto.

Iată în continuare câteva invenții, dar și persoane care au avut o contribuție importantă la dezvoltarea omenirii (într-o ordine aleatoare).

8. Julius Fromm – prezervativul din latex

Odată cu relaxarea inhibițiilor sexuale după pudica epocă Victoriană, oamenii au început să aibă nevoie de protecție împotriva sarcinilor nedorite și a bolilor cu transpitere sexuală (BTS). Au început astfel cercetările pentru înlocuirea anticelor prezervative, confecționate din intestine de animale. Una dintre primele realizări a fost prezervativul din cauciuc, obținut prin vulcanizarea acestui material pe o matriță.

Deoarece acesta nu satisfăcea, Fromm a inventat o modalitate de a face latexul lichid, astfel că în 1916 au fost obținute prezervative subțiri și durabile, care au avut succes în toată Europa. 

Fromm a mai inventat și automatul de vânzare de prezervative, în 1928.

7. Ruth Handler – păpășa Barbie

Situată pe locul doi în preferințele copiilor americani după Teddy Bear, Păpușa Barbie a fost inventată în 1959. Compania la care Handler era acționară producea articole din plastic, cum ar fi ramele pentru fotografii, când Ruth a dat lovitura, inventând păpușa Barbie la insistențele fiicei ei.

De atunci, milioane de fetițe au fost făcute fericite de Barbie și milioane de părinți se întreabă cu frică cât va costa următoarele accesorii de care au „nevoie” păpușile copiilor lor.

6. Morris Michtom – Teddy Bear

Inspirați de un desen animat al președintelui Teddy Roosevelt în care un ursuleț cerea îndurare în timp ce era vânat, Morris și soția sa au creat Teddy Bear, care a devenit în scurt timp o emblemă a Statelor Unite.

5. Laszlo Biro – pixul (stiloul cu bilă)

Înstrumentele de scris au existat, în numeroase forme, de sute de ani. Sătul de timpul de așteptare pentru uscarea cernelii, dar și de petele de cerneală de pe haine, jurnalistul ungur Lazlo Biro a inventat pixul. 

Invenția sa a ajuns atât de folosită încât în unele țări se numește chiar „biro” iar Argentina. de exemplu, celebrează Ziua Inventatorilor cu ocazia zilei sale de naștere.

4. Claude Levi-Strauss – antropologia

Nu, nu este aceeași persoană care a inventat jeanșii, deși poate că ar fi dorit. Claude Levi-Strauss este numit Părintele Antropologiei moderne pentru contribuția sa la structuralism și antropologie structurală. Născut în Belgia, Levi-Strauss și-a petrecut aproape întreaga sa viață în Franța, iar Nicholas Sarkozy a sus despre el în 2009, când a murit la vârsta de 100 de ani, că a fost „cel mai mare etnolog al timpurilor noastre.

3. J. Robert Oppenheimer și Edward Teller – fizică nucleară

Atât cei care cred că armele nucleare sunt un lucru bun, cât și cei care cred că acestea reprezintă una dintre cele mai mari amenințări pentru omenire sunt unanimi în a-l numi pe Oppenheimer Părintele bombei atomice  iat pe Teller Părintele bombei cu hidrogen.

Există credința că permițând Statelor Unite să aibă primele arma nucleară s-a evitat o posibilă catastrofă pentru Vest dacă URSS sau China ar fi produs ele primele acest tip de armă.

2. Sigmund Schlomo Freud – psihanaliza

Acest evreu austriac a avut o asemenea influență asupra psihiatrilor care i-au fost contemporani sau l-au succedat încât a fost considerat „Părintele psihanalizei”.

Cercetările și concluziile sale sunt cele mai influente și mai pătrunzătoare, din tate timpurile, asupra minții umane.

Dintre teoriile sale amintim pe cea în care „credința în Dumnezeu este o iluzie” care există pentru a liniști teama oamenilor de natură și moarte.

1. Albert Einstein – ștință

Faima lui Einstein este dată de Teoria Generală a Relativității și celebra sa ecuație, E=MC2. Numit de foarte multă lume „cel mai deștept om din istorie”, Einstein se afla în Statele Unite atunci când Hitler și partidul său nazist au preluat puterea în Germania, unde lucra ca profesor. Einstein a decis să rămână în Statele Unite, considerând că întoarcerea sa în Germania ar fi o sinucidere.

Curiozitate: Nimeni nu știe care au fost ultimele cuvinte ale lui Eistein, pentru că au fost pronunțate în germană iar alături de el nu era nicio persoană care să cunoască această limbă.