8 lucruri interesante despre rom

De: Mihaela Enache / 21.01.2014, 12:00
8 lucruri interesante despre rom
Dacă ai o slăbiciune pentru rom, iată câteva lucruri interesante despre această băutură, ce te vor ajuta să pătrunzi în istoria sa, precum și câteva sfaturi surprinzătoare.

1. Originea

Deși unele dintre cele mai vechi versiuni de rom se spune că sunt din India antică și China, romul în forma sa actuală, este originar din insulele Caraibe, datorită spiritului inovator al slavilor care lucrau acolo pe plantațiile de zahăr. Chiar și cea mai veche marcă de rom, „Mount Gay Rum” este fondată în Barbados.

2. Etimologie

Părerile sunt împărțite cu privire la originea cuvântului „rom”. Câțiva experți consideră expresia „having a rum time” a fi sursa cuvântului rom, în timp ce alții sunt de părere că termenul are rădăcina în limba Romani, unde rom înseamnă „puternic”.

3. Preferat de soldați

Deși destul de multe proprietăți medicinale au fost asociate cu băutura, aceasta este cel mai vestită pentru combaterea scorbutului de către Marina Britanică în secolul al 17-lea, prin amestecarea acestuia cu vin și var, deși ultimul ingredient este, de fapt, cel care a îndepărtat boala.

4. Chiar și președinților le place

Romul poate că nu sună ca ingredientul perfect pentru o campanie, politică dar George Washington l-a folosit exact pentru asta și a avut succes în a câștiga un loc în Casa Virginia din Burgesses.

5. Sângele lui Nelson

Deși sunt mai multe apelative care au ajuns să fie asociate cu romul, nimeni nu îl poate bate pe asta. Expresia s-a născut ca urmare a faptului că amiralul Nelson, atunci când a murit în bătălia de la Trafalgar, a fost transportat înapoi în Anglia într-un sicriu plin de rom.

6. Chestiuni bănești

Cele patru sticle rămase de rom „Wray and Nephew” din 1940 sunt cele mai scumpe din lume, cu o valoarea aproximativă de 40.000 de dolari pe sticlă. Deci, cunoscătorilor de rom, desfaceți portofelul ceva mai larg și pune-ți mâna pe o astfel de sticlă cât de repede puteți.

7. Prima băutură testată

Marinarii din secolul al 18-lea erau de multe ori plătiți în rom și acesștia „verificau” romul înainte de a accepta plata prin amestecarea lui cu praf de pușcă, pentru a testa dacă se aprinde sau nu.

8. Porecle fascinante

În afară de numele notoriu „Sângele lui Nelson”, romul este cunoscut și printr-o serie de alte nume ciudate, care includ: rumbullin, băutura piraților, navy neaters, ucide-diavol și grog.