8 lucruri pe care nu le știai despre rechini

De: Marian Andrei / 08.08.2013, 11:45
Deși oamenii au fost întotdeauna fascinați de rechini, există foarte multe lucruri pe care nu le cunosc despre aceștia. În orice caz, pentru cei care nu au de-a face cu aceste feroce animale, singura informație care trebuie reținută este că, în 99,9999% din cazuri, întâlnirea om-rechin se tremină cu victoria ultimului.

8. Rechinul cu gura uriașă (megamouth)

Descoperit relativ recent, în 1976, este unul dintre cei mai rari întâlniți rechini, doar aproximativ 100 de exemplare fiind văzute. Deși are o gură imensă (de unde și numele) rechinul megamouth de hrănește cu plancton. Acest rechin poate ajunge la o lungime de 4,6 metri.

7. Rechinul cookiecutter

La fel ca ceilalți rechini, nici acesta nu este deloc prietenos. Totuși, el prazintă o caracteristică specială: nu-și omoară prada, ci doar mușcă din ea. Rechinașul, pentru că ajunge la doar 50 de centimetri lungime, nu se sfiește să atace animale de 10 ori mai mari decât el, descoperiri recente arătând că printre „gustările” lui se află și marele alb, teroarea supremă a oceanelor. Fălcile lui speciale le permit să „scobească” în tesuturile prăzii în mod similar cu o lingură-cupă de înghețată (vezi foto – răni produse de cookiecutter unui rechin marele alb).

6. Grosimea pielii diferă in funcție de sex

Pielea rechinilor femelă este mult mai groasă decât cea a masculilor. Aceasta deoarece în timpul împerecherii masculii își manifestă „tandrețea” față de femele muscându-le.

5. Ucigașul leneș

Rechinul de Groenlanda este unul dintre cei mai lenți pești cunoscuți. Cu toate acestea, în stomacul rechinilor capturați au fost găsite căprioare, urși polari și chiar foci, care sunt extrem de rapide. Se presupune că focile au fost surprinse în timpul somnului, ele dormind în apă pentru a evita întâlnirea cu urșii polari.

4. Rechinii nu fac carii

Dacă ar avea clienți numai rechini, cabinetele dentare ar da faliment. Un studiu din 2012 arată că dinții rechinilor sunt anti-carie. Emailul cu care sunt acoperiți conține fluoropatită, o substanță extrem de rezistentă la acizi. Acest lucru, combinat cu faptul că majoritatea rechinilor își schimba dinții de mai multe ori în timpul vieții, conduce la o dentiție perfectă.

3. Străluciri în adâncuri

Rechinul lanternă are o modalitate inedită de a se „ascunde” în adâncuri: Pe pielea sa se găsesc niște „țepi” care produc lumină. Cantitatea de lumină emisă poate fi reglată, astfel ca rechinul să nu poată fi detectat vizual de pradă sau eventualii dușmani.

2. Rechinii clonă

În anul 2001, cercetătorii au fost extrem de surprinși după ce o femelă de rechin ciocan de la Henry Doorly Zoo din Nebrasca a născut fără să se fi împerecheat cu un mascul. Este un exemplu clasic de partenogeneză, proces prezent la toate viețuitoarele cu excepția mamiferelor.

1. Omoară prada cu coada

Un studiu extrem de recent a arătat că rechinul vulpe omoară prada cu ajutorul cozii, pe care o folosește ca pe un bici. Comportamentul a fost filmat de specialiști, care au mai spus că, în anumite situații, bulele de aer formate prin biciuirea cu coada pot paraliza prada.