9 genii care au șocat omenirea cu convingerile lor

De: Marian Andrei / 26.10.2014, 16:00
Atunci când o persoană este recunoscută drept geniu, alte informații despre ea au o mai mică (dacă nu chiar deloc) importanță. Pe cine ar interesa, de exemplu, să știe dacă Einstein își înșela sau nu nevasta?

Cu toate acestea, persoanele care au avut rezultate de excepție în diverse domenii de activitate sunt tot oameni, supuși greșelilor. Iată deci nouă genii care au dat dovadă  de un comportament cel puțin nepotrivit față de ceilalți, susținând idei greșite sau având acțiuni necorespunzătoare.

9. Bobby Fischer – antiamericanism, antisemit

Bobby Fischer este cunoscut datorită talentului său extraordinar la șah, talent care i-a permis „să șteargă pe jos” cu toți marii maeștrii contemporani lui. Oameni care n-au jucat niciodată șah au fost entuziasmați de victoria lui asupra maestrului rus Boris Spassky care a produs în Statele Unite fenomenul Fischer Boom (o atenție fără precedent acorgată de mass-media șahului).

În ciuda faptului că a devenit, după victoria din 1972 asupra lui Spassky, un preferat al presei dar și a oamenilor de rând, Fischer nu și-a schimbat atitudinea față de Statele Unite. El a declarat că urăște țara pe care a considerat-o odată patrie și, mai mult, după atentatele din 11 septembrie se spune că ar fi spus că „le aplaudă” și că ar vrea să vadă Statele Unite șterse de pe hartă.

8. Virginia Woolf – superioritate intelectuală, elitism

Virginia Woolf  este un nume care nu poate fi uitat, ea având una dintre cele mai mari contribuții în literatură din istoria modernă. Chiar dacă nu ai citit nicio carte scrisă de ea, este imposibil să nu-i fi auzit numele, Woolf fiind mai faimoasă decât 99% dintre toți scriitorii care au existat vreodată.

Woolf a fost o ferventă adeptă a ideii că oamenii cu bani nu trebuie să muncească și se spune că a afirmat că numai aceștia at trebui să aibă acces la educație.

În casa ei, snobismul era în floare. Atunci când jurnalele sale au fost făcute publice, s-a descoperit că atitudinea ei pentru servitori oscila între milă și dispreț. Ordinele către servitori erau scrise pe bilețele, iar când acestea nu erau îndeplinite, făcea însemnări în jurnal despre „prostia inerentă clasei muncitoare„.

7. Aristotel – sexism

Viața și opera lui Aristotel, unul dintre cei mai faimoși filozofi din antichitate, sunt studiate și în zilele noastre, la mii de ani după ce a murit. Și asta pentru că Aristotel este considerat autorul unor concepte filozofice care rezistă și acum, printre care și etica.

Aristotel a încurajat oamenii să fie buni unii cu alții… dar până la femei. Aristotel a declarat că femeile ar trebui să fie subordonate bărbaților, ba chiar că acestea sunt „bărbați incompleți”, deci, în mod logic, inferioare.

6. Isaac Newton – dispute interminabile și ranchiună

Autorul teoriei gravitației a avut o dispută de o viață cu Robert Hooke, cel care a descoperit teoretic gravitația dar nu a avut suficiente cunoștințe matematice pentru a o demonstra.

Totul a pornit după publicarea lucrării Principia, atunci când Hooke i-a cerut să fie și el menționat pentru ipotezele sale. Newton a refuzat acest lucru și, fiind mai cunoscut decât Hooke, și-a folosit influența pentru a-l discredita și a-l pune în umbră pe acesta. Se spune chiar că Newton ar fi distrus, după moartea lui Hooke, singurul portret al acestuia.

Se pare că înverșunarea lui Newton a dat roade, el fiind cunoscut în ziua de azi ca unul dintre cei mai mari descoperitori din istorie în timp ce numele lui Hooke apare dpar prin notele de subsol ale lucrărilor științifice.

5. Thomas Edison – cruzime față de animale

În timpul „Războiului curentului”, Edison s-a aflat în conflict cu Nikola Tesla, fiecare susținând superioritatea formei de electricitate preferate. Edison era susținătorul curentului continuu, în timp ce Tesla credea că cel alternativ era superior.

Nevrând să-și recunoască eroarea, Edison a încercat să demonstreze americanilor că AC (curentul alternativ) este periculos, electrocutând cățeluși. 

Bineînțeles că demonstrațiile nu au convins iar Edison a pierdut războiul cu Tesla, curentul alternativ devenind sistemul gteneral de alimentare cu energie electrică.

4. Nikola Tesla – adept al eugenismului

Chiar dacă în timpul vieții sale contribuțiile lui Nikola Tesla la știință și tehnologie au fost trecute cu vederea, în ziua de azi este recunoscut ca unul dintre cei mai mari inventatori din istorie.

Eugenismul este o teorie socială care susține îmbunătățirea geneticii umane prin diferite mijloace de intervenție. Scopurile declarate sunt acelea de a crea oameni mai sănătoși, mai inteligenți, economisirea resurselor societății și curmarea suferinței umane. Istoric, eugenismul s-a folosit ca justificare pentru măsuri coercitive discriminatorii susținute de anumite state, precum sterilizare forțată a persoanelor cu defecte genetice, omorârea persoanelor cu afecțiuni grave, și chiar, în anumite cazuri, genocid asupra raselor privite ca inferioare.

Ei bine, Tesla era adeptul acestei teorii iar într-una din scrierile sale a afirmat că „în anul 2100, eugenismul se va practica la scară universală, eliminând tulpinile nedorite”.

3. John Lennon – bătea femeile

John Lennon a fost simbolul anilor ’60 și a mișcării hippie.

Pe lângă mesajele pentru pace transmise de Lennon, se poate spune că el a fost Chris Brown-ul perioadei în care a trăit. Nu este o glumă, ci adevărul, recunoscut chiar de Lennon. Într-un interviu acordat Playboy Magazine, el a afitmat că obișnuiește să bată crunt femeile.

2. James Cameron – un ego nemăsurat

Celor care vor critica alăturarea lui James Cameron cu Newton, să zicem, le amintim că el a câștigat 11 Oscaruri cu un film căruia toată lumea îi cunoștea finalul.

Ego-il lui Cameron este legendar în industria filmului, alaturi de faptul că țipă la actrițe până acestea izbucnesc în plâns sa că zdrobește telefoanele (altora) de pereți.

Cât de mult se apreciază Cameron se poate vedea din ceea ce i-a spus odată Lindei Hamilton: „Oricine poate fi soț și tată. Însă ceea ce fac eu poate fi făcut doar de cinci oameni din lume„.

1. Henry Ford – antisemit, l-a inspirat pe Hitler

Omul care a perfecționat liniile de asamblare pentru producția în masă a automobilelor a fost un antisemit notoriu. Însa ceea ce nu multă lume cunoaște, el este omul care l-a inspirat pe Hitler în încercarea sa de a crea rasa pură. Se spune că Hitler însuși ar fi declarat acest lucru, iar ca susținere a acestei afirmații, un portret al industriașului american era atârnat în biroul liderului nazist. Mai mult, Ford este singurul american al cărui nume este pomenit în Mein Kampf,