9 lucruri banale care îi costa miliarde pe americani

De: Marian Andrei / 12.07.2013, 17:00
9 lucruri banale care îi costa miliarde pe americani
Obsedați de productivitatea muncii și de maximizarea profiturilor, americanii au ajuns să cuantifice și cele mai mici motive care îi fac să piardă bani. Trebuie totuși să recunoaștem că rezultatele studiilor efectuate sunt cel puțin spectaculoase.

1. Mahmureala

Dacă tu nu te simți bine după o băută prelungită, imaginează-ți efectele la nivel global. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a făcut o simulare cu rezultate surprinzătoare: mahmureala costă economia americană circa 220 de miliarde de dolari anual. Pentru fiecare pahar băut „în plus”, americanul are o scădere de productivitate egală cu 1,37 de dolari pe oră.

2. Conducerea neatentă

Centrul pentru Studierea Riscurilor de la Harvard a determinat că împărțirea atenției între condusul mașinii și alte activități cauzează o pierdere economică lunară de 3,58 miliarde de dolari – incluzând tratarea rănilor, acoperirea distrugerilor provocate de șoferi, costul proceselor, etc.

3. Întârzierea zborurilor

Un raport al Administrației Aviatice Federale (FAA) arată că doar cheltuielile directe referitoare la întârzierea zborurilor avioanelor se ridică la 32,9 miliarde de dolari anual. FAA nu a putut face o estimare a costurilor suplimentare, cum ar fi sumele pierdute de pasageri din cauza întârzierilor.

4. Intoxicarea cu mâncare

Consumul de alimente improprii, dar și mâncatul exagerat, costă economia americană 77 de miliarde de dolari anual

5. Oboseala și lipsa de somn

Lucrătorii obosiți sau cei somnoroși creează companiilor din Statele Unite pagube anuale de 63,2 miliarde de dolari, prin întârzierea termenelor de predare.

6. Sezonul rece

În Statele Unite, concediul medical plătit este o raritate. Cu toate acestea, angajatorii nu pot refuza realitatea, astfel că un lucrător răcit stă acasă, pe banii lui. Chiar și așa, pagubele înregistrate anual se cifrează la 40 de miliarde de dolari.

7. Ora de vară

Trezirea cu o oră mai devreme primăvara nu are ca efect doar lipsa de somn. Conduce, de asemeni, la scăderea productivității, creșterea numărului de accidente de muncă și chiar a ratei de infarcturi. Compania Chmura Economics & Analytics arata că aceste efecte costă economia americană până la 433.982.548 de milioane de dolari anual (câtă precizie, maică!).

8. Astenia de primăvară

Ieșirea din iarnă are efecte fiziologice asupra tuturor oamenilor, iar analiștii americani au luat în calcul și acest lucru. Se estimează că astenia de primăvară (march madness) afectează productivitatea cu 4 miliarde de dolari anual.

9. Social Media

Twitter, Facebook, Pinterest, alaturi de celelalte platforme social media costă economia americană 650 de miliarde de dolari anual, adică o medie de 4.452 de dolari anual pe companie.