9 mai, Ziua Europei – Evenimentele zilei

De: Carmen Ulian / 07.05.2014, 13:45
9 mai, Ziua Europei - Evenimentele zilei
Cu ocazia Zilei Europei, celebrată pe 9 mai 2014, vor avea loc evenimente deosebite, iar instituțiile UE își vor deschide porțile pentru public.

Pentru a marca Ziua Europei, cu câteva săptămâni înainte de alegerile europene, instituțiile UE își deschid porțile pentru public, la Bruxelles, Luxemburg și Strasbourg. Birourile locale ale UE din Europa și din întreaga lume organizează diverse activități și evenimente, pentru toate vârstele.

În fiecare an, mii de oameni participă la vizite, dezbateri, concerte și alte evenimente, pentru a sărbători ziua Europei și pentru a afla mai multe despre UE.

Ziua Europei va fi sărbătorită în București, în Sibiu – Capitală Culturală Europeană în 2007, dar și în multe alte orașe din țară.

Bucureștiul sărbătorește Ziua Europei prin Festivalul Muzicilor de Fanfară

De Ziua Europei, sărbătorită pe 9 Mai, state precum Spania, Olanda, Franța, Italia, Malta, Bulgaria, Polonia, Elveția, Marea Britanie și Turcia au acceptat invitația Primarului General al Capitalei de a se alătura fanfarei militare române, reprezentate de: Muzica Reprezentativă a Armatei, Fanfara Pompierilor ISUMB într-un eveniment de excepție.

Festivalul Muzicilor de Fanfară – care va avea loc în zilele de 9 și 10 mai, în urmatoarele locații: Piața Unirii, Piața Universității, Centrul Istoric, Cercul Militar, Parcul Cișmigiu și Piața Constituției – va consta într-o serie de concerte susținute de formații de muzică de fanfară precum:

-Historical Military Band (Turcia)

– Band Flutes and Drums (Elveția)

-Scottish Pipe Band (Scoția)

– Banda Real de Gaitas Principe de Asturias de Oviedo (Spania)

– Pipes and Drums Band (Malta)

– Military Band (Bulgaria)

-Female Orchestra Belle Epoque (Polonia)

– Bersaglieri Military Band (Italia)

-Marching Band (Polonia)

– Navy Music Band (Polonia)

– Triuggio March Band (Italia)

-Music Band (Croația)

– Firemen Band (Polonia)

– Bagade Breton (Franța)

– Military Royal Band (Marea Britanie)

-Bycicle Band (Olanda)

Concerte inedite

În ziua de 9 mai, între orele 17.00 – 20.00, în punctele cheie ale orașului vor fi susținute concerte inedite. Bucureștenii vor avea ocazia să asiste la reprezentații unice ale trupelor românești și străine prezente la eveniment.

Sâmbătă, 10 mai, de la ora 12:00, toate fanfarele invitate la București vor porni într-un marș al sărbătorii, care se va desfășura pe traseul Piața Unirii – Piața Constituției și care se va încheia cu spectacolul celor 18 formații invitate. Spectacolul din Piața Constituției va începe de la ora 12.30.

Flash Mob pe „Oda Bucuriei”

Ziua Europei va fi marcată și la Afi Palace Cotroceni, pe 9 mai – Primăria Sectorului 6, în parteneriat cu Orchestra Simfonică București, va organiza la AFI Palace Cotroceni un concert dedicat Zilei Europei. Concertul va începe cu un flash-mob pe acordurile Odei Bucuriei și va fi urmat de 45 de minute în care vor fi interpretate cele mai cunoscute piese de muzică simfonică europeană.

În perioada 9-15 mai, peste 15.000 de cinefili sunt așteptați la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Filmului European, ce va avea loc la cinematografele Studio și Elvira Popescu.

Parcul Titan din Sectorul 3 va beneficia de câteva modificări importante, în perioada următoare. Aici, autoritățile locale intenționează să pună în funcțiune un trenuleț de agrement care va opri în stații cu nume celebre de capitale europene precum Paris, Viena, Madrid și altele. În plus, va fi construit și un castel de până la șapte metri înălțime de unde va putea fi admirat tot parcul Titan. Noile amenajări fac parte dintr-un proiect dedicat special „Zilei Europei” și care include, de asemenea, amplasarea unui glob pământesc de mari dimensiuni care să evidențieze statele lumii, chiar la intrarea în Parcul Titan.

Stații de metrou cu numele statelor membre UE

Pe 9 mai, în intervalul 16,00-19,00, 28 de stații de metrou vor purta numele statelor membre ale Uniunii Europene. Călătorii vor fi întâmpinați în stațiile de metrou cu momente artistice de muzică și dans, vor putea vizita expoziții și vor avea ocazia să participe la degustări de vinuri și alte specialități. Mai mult, pe tot parcursul lunii mai, un metrou cu simbolurile europene va circula pe magistralele din București.