9 mâncăruri pe care ar trebui să le eviți

De: Gabriela Voicu / 19.07.2013, 16:00
9 mâncăruri pe care ar trebui să le eviți
Sunt atâtea informații despre mâncare în dreapta și în stânga, încât aproape că nu mai știm ce trebuie să mâncăm și ce nu. Există, însă, o serie de preparate pe care trebuie cu orice preț să le eviți dacă vrei să rămâi sănătos, iar mai jos poți găsi nouă dintre acestea.

Sunt atâtea informații despre mâncare în dreapta și în stânga, încât aproape că nu mai știm ce trebuie să mâncăm și ce nu. Există, însă, o serie de preparate pe care trebuie cu orice preț să le eviți dacă vrei să rămâi sănătos, iar mai jos poți găsi nouă dintre acestea.

1. Pâinea albă

Este toxică pentru organism pentru că prin procesare este „jupuită” de toate vitaminele, nutrienții și mineralele de care ar avea nevoie organismul tău, iar corpul nu știe cum să asimileze exact această hrană. De asemenea, făina albă procesată este decolorată cu chimicale care pot favoriza apariția tiroidei.

2. Preparatele înghețate

Preparatele convenționale înghețate sunt pline de aditivi, sare procesată, uleiuri și ingrediente artificiale, ca să nu mai precizăm și că toate aceste alimente au fost anterior gătite, ceea ce înseamnă reducerea drastică a conținutului lor nutritiv. Alege produse proaspete, de sezon, și consumă-le ca atare sau gătește-le cât mai puțin.

3. Orezul alb

Ca și în cazul pâinii albe, acest orez este procesat și devitaminizat. Alege în schimb orezul brun, care este asimilat de organism mai lent și îi ofera mai mulți nutrienți.

4. Popcorn la microunde

Apreciat în special de cinefili, popcornul este una dintre cele mai nesănătoase mâncăruri. Practic, fiecare component al produsului obținut din porumb modificat genetic, presărat cu diferite chimicale și sare procesată pentru aromă, este nerecomandat. În plus, popcornul conține o substanță numită diacetil, nocivă în special pentru plămâni. Dacă îți place să mănânci floricele, asigură-te că optezi pentru cele organice, preparate cu ingrediente sănătoase, cum sunt uleiul de cocos și untul natural. 

Popcorn

5. Produse din carne cu nitrați/nitriți

Hot-dogs, cârnați, bacon… sunt produse care ar trebui să iasă din meniul vostru, cu excepția celor despre care stiți sigur că sunt bio. În rest, toate aceste produse vandute în magazine obișnuite conțin aditivi periculoși, în special nitrit de sodiu, care pot cauza apariția cancerului și a bolilor de inimă.

6. Batoane proteice convenționale

Sunt batoane energizante recomandate și sunt altele vândute în buticuri obișnuite, care conțin zahăr rafinat, proteine de soia și mulți alți aditivi nerecomandați. Trebuie să te informezi și să inveți să le delimitezi pe cele bune de cele periculoase.

7. Margarina

Ascunsă în multe mâncăruri procesate, margarina trebuie evitată cu orice preț și înlocuită cu untul natural. Untul și grăsimile saturate nu sunt nesănătoase, mai ales când provin de la animale care se hrănesc cu iarbă, mai degrabă decât cu porumb și soia. Alte opțiuni sunt uleiul de cocos și cel de masline.

8. Laptele de soia și substituenții din soia pentru carne

Din păcate, soia este prezentă în aproape orice aliment pe care îl găsim de obicei în magazinele specifice, iar cei mai mulți aditivi din soia sunt procesați și conțin o chimicală numită hexan, care cauzează în special probleme la nivelul aparatului reproducător, dar și cancer. De asemenea, soia care nu a fost fermentată este bogată în estrogen, care poate afecta echilibrul hormonal al organismului.

9. Produsele dietetice

Acestea conțin îndulcitori artificiali precum asparatmul și sucroza, care cauzează probleme neurologice, gastrointestinale sau endocrine. Produsele dietetice mai conțin chimicale care le sporesc aroma și care le suplinesc pe cele naturale, extrase cu scopul de a diminua conținutul caloric.