9 moduri prin care poţi economisi bani pe timpul vacanţei

De: Alexandra Necsoiu / 29.06.2017, 14:24
9 moduri prin care poţi economisi bani pe timpul vacanţei
Pentru a-şi permite o vacanţă, 63% dintre români pun în mod constant bani deoparte, potrivit unui studiu realizat recent de motorul independent şi gratuit de căutate a ofertelor de călătorie momondo.ro. Când vine vorba de decizii, cazarea, cumpărăturile, mâncarea şi descoperirea obiectivelor turistice prin vizite sau excursii organizate sunt principalele lucruri de pe durata vacanţei pentru care românii caută alternative la un preţ mai mic, pentru a face economii. Prin urmare, specialiştii au pregătit nouă trucuri care să te ajute să ai parte de cele mai bune experienţe în călătoria ta, în timp ce cheltui mai puţini bani.

Pregăteşte o hartă turistică

Un card de turist sau de vizitator îţi permite să descoperi diferite obiective de interes în mod gratuit sau cu reduceri semnificative şi, totodată, să foloseşti transportul în comun fără alte costuri. De exemplu, CityCards există în 35 de oraşe şi 21 de ţări. Acestea oferă diverse beneficii pe care le poţi accesa simultan, precum transport public gratuit, vizită la muzee, sau pot fi limitate la un singur serviciu. Ai acces la cele mai cunoscute atracţii turistice din oraş şi, în plus, multe dintre aceste carduri îţi permit să faci cumpărături mai ieftine în anumite magazine sau să beneficiezi de reduceri şi oferte la anumite cafenele şi restaurante.

Alătură-te unui tur ghidat organizat de voluntari

Un alt mod de a face cunoştinţă cu meleagurile pe care te aşezi pentru câteva zile este să te alături tururilor tematice gratuite organizate de către voluntari care sunt îndrăgostiţi de oraşul lor şi care doresc să împărtăşească aceste emoţii cu turiştii. Discover Walks şi SANDEMANs NEW Europa organizează tururi pe bază de donaţii în diferite oraşe – fiecare persoană poate plăti cât consideră de cuviinţă la finalul unei plimbări. Cu prima organizaţie menţionată poţi accesa o varietate de rute în Paris şi Lisabona. A doua asociaţie este gata să te însoţească în 18 locaţii din întreaga lume. Aceştia îţi vor arăta principalele locuri memoriale şi atracţii neobişnuite, îţi vor povesti despre cultură şi despre particularităţi arhitecturale din diferite regiuni şi îţi vor dezvălui o nouă percepţie asupra oraşului. Dacă vrei varianta turului pe bicicletă sau pe Segway va trebui să plăteşti în plus pentru închirierea acestora.

Obţine un certificat internaţional

Un prim exemplu de certificat este ISIC (International Student Identity Card). Această legitimaţie internaţională adresată elevilor şi studenţilor (inclusiv masteranzilor şi doctoranzilor), oferă acces la o lume plină de privilegii. Printre beneficii se numără reduceri în 130 de ţări, intrări gratuite la muzee, teatre şi reduceri la alte evenimente culturale, precum şi preţuri mai mici la călătorii cu avionul, cazare în hoteluri şi hosteluri, mese la restaurant, programe de training, cumpărături şi alte evenimente urbane. Aceeaşi listă de servicii este disponibilă şi pentru profesori cu cardul ITIC (International Teacher Identity Card). Cei care nu se încadrează în niciuna dintre aceste categorii, dar au vârsta de până în 30 de ani, pot beneficia de aceste oportunităţi datorită IYTC (International Youth Travel Card).

Ia ghidul în buzunar

Unul dintre cele mai simple moduri prin care poţi face economii este să descarci un ghid audio sau o aplicaţie mobilă pe telefon sau tabletă. Aşa vei fi independent şi vei putea explora oraşul prin stabilirea unui traseu individual aşa cum îţi doreşti. De exemplu, utilizatorii de iPhone şi iPad pot descărca gratuit ghiduri turistice şi hărţi offline momondo pentru nouă capitale ale lumii. Aplicaţia serveşte ca navigator şi oferă oportunitatea de a afla despre atracţii, pieţe, buticuri, restaurante, cafenele şi baruri mai puţin întâlnite. Fiecare ghid conţine aproximativ 200 de sfaturi pregătite în colaborare cu rezidenţi locali, iar numărul de oraşe şi locuri de interes este în creştere.

Fă schimb de servicii

Atunci când planifici o călătorie te poţi uita şi la cea mai mare reţea de oaspeţi CouchSurfing, care uneşte 10 milioane de călători din peste 200 de oraşe. Membrii sunt dispuşi să-ţi facă un tur al oraşului lor de reşedinţă, precum şi să-ţi asigure cazare, orice alt tip de asistenţă sau să-ţi ţină companie pe parcursul întregii tale călătorii. Mai mult, poţi căuta voluntari în alte reţele sociale, mulţi dintre aceştia sunt de acord să le arate turiştilor împrejurimile şi muzeele în schimbul unor suveniruri pe care le-ai putea aduce din România (dulciuri, magneţi de frigider şi alte obiecte artizanale mici). Deşi utilizatorii sunt verificaţi de sistemul CouchSurfing, încearcă să fii cât se poate de atent şi să verifici informaţiile despre persona pe care o contactezi sau care te contactează, înainte de a vă întâlni în realitate.

Află care sunt zilele cu vizite gratuite

Numeroase instituţii culturale din diferite părţi ale lumii îşi deschid în mod regulat uşile pentru vizitatori, permiţând intrarea gratuită. De exemplu, poţi vizita gratuit cele mai cunoscute muzee din Paris în prima duminică din fiecare lună, iar faimosul Muzeu Luvru permite vizitatorilor să fie descoperit în mod gratuit şi de ziua Bastiliei, pe 14 iulie. În Barcelona ​​poţi admira lucrările lui Picasso fără a plăti în zilele de duminică, după ora 15:00. Zilele în care te poţi bucura de artă în alte muzee din întreaga lume fără a plăti sunt precizate, de obicei, pe site-urile oficiale ale acestora.

Apelează la înscrierile online

Există în întreaga lume obiective turistice de interes, mai ales atunci când nu trebuie să plăteşti nimic la intrare. Dar, pentru a putea intra la unele dintre ele, ar trebui să te înregistrezi online înainte. De exemplu, în caz contrar este imposibil să vizitezi maiestosul Reichstag din Berlin. Clădirea Parlamentului danez nu se poate vizita dacă nu te-ai alăturat unui tur de 45 de minute înainte. Biletele care permit intrarea gratuită pot fi luate de la intrare, dar ele se dau pe principiul „primul venit, primul servit”, iar numărul de locuri este limitat. Cu atât mai mult, sălile de întâlnire nu sunt deschise pentru vizitatori în toate zilele, iar datele specifice sunt menţionate pe site-ul oficial.

Urmăreşte site-urile cu reduceri

Pe site-urile dedicate principalelor obiective turistice sunt postate, de obicei, noutăţi despre promoţii pentru vizitatori. În plus, informaţiile despre reduceri pot fi găsite pe site-uri specializate, cum ar fi Groupon. Şi, mai mult decât preţuri speciale pentru bilete la muzee, aici poţi găsi cupoane cu reduceri pentru excursii, centre spa, spectacole de circ, teatre, restaurante şi pentru multe alte locuri pentru relaxare şi divertisment. Pentru a şti care sunt beneficiile disponibile pentru fiecare destinaţie în parte, accesează site-ul în limba locală.

Informează-te cu privire la beneficiile pentru familie

Dacă vei călători cu copii este, de asemenea, foarte util să verifici site-urile oficiale ale atracţiilor turistice din locul către care te îndrepţi. În primul rând, în unele muzee copiii sub o anumită vârstă pot intra gratuit. În al doilea rând, în multe locuri există o practică a biletelor pentru familie, potrivit căreia adulţii cu copii (numărul depinde de fiecare locaţie în parte) pot beneficia de un preţ special, mai mic decât dacă ar cumpără bilete individual.