9 paşi importanţi pentru o piele sănătoasă şi hidratantă pe vreme rece

De: Cristiana Trifu / 30.01.2019, 12:30
9 paşi importanţi pentru o piele sănătoasă şi hidratantă pe vreme rece
Dr. Amalia Anghel a descris, în cadrul unei sesiunii de informare şi de educaţie dermatologică dedicată jurnaliştilor şi bloggerilor, câţiva paşi prin care putem creşte calitatea pielii, iarna.

“Pentru foarte mulţi dintre noi sezonul rece vine cu schimbări neplăcute ale pielii. Combinaţia între frig, umiditatea atmosferică scăzută, vânt şi încălzirea artificială din interioare cauzează o uscăciune exagerată a pielii, deoarece toţi aceşti factori accelerează pierderea apei din piele. Uscăciunea pielii poate varia de la forme uşoare cu piele ternă, deshidratată şi senzaţie neplăcută de piele care ţine pană la forme severe cu piele fisurată, descuamată, înroşită (eczema) şi senzaţia de mâncărime (prurit)”, spune dr Anghel, fondatorul clinicii SKINMED din Bucureşti. 

Totuşi, există şi recomadări cu caracter general în perioada rece, deoarece “uscarea pielii este mai pronunţată la nivelul extremităţilor (mâini, gambe, picioare, buze) şi la extremele de vârsta (copii si varstnici)”, spune dr Anghel. Practic, îngrijirea pielii corectă în sezonul rece înseamnă o combinaţie între măsuri de a evita uscarea pielii şi măsuri de a hidrata pielea suplimentar, a mai subliniat ea.

1. Evitaţi duşurile/băile cu apă fierbinte

Apa fierbinte se simte minunat iarna când simţim nevoia să ne încălzim dar duşurile lungi cu apă fierbinte îndepartează filmul lipidic, hidratant al pielii.

2. Protejaţi pielea de frig

E bine să ne obişnuim să folosim mănuşi, esarfe/fulare, şosete groase din fibre naturale care acoperă şi protejează de frig.

3. Folosiţi un umidificator

Sistemele de încălzire din interioare usucă aerul grabind pierderea apei din piele, deci putem folosi umidificator în case, mai ales în dormitor pentru a reface umiditatea din aer şi pentru a preveni uscarea pielii.

4. Evitaţi alergenii şi substanţele iritative

E bine să evităm materiale iritative (lână) şi substanţe chimice iritative (detergenţi puternici, parfumaţi sau care conţin substanţe antibacteriene) pentru ca pot accentua uscarea pielii mai ales la persoane cu dermatita atopică, dermatită xerotică, psoriazis. Iarna putem înlocui cu detergenţi şi produse casnice mai blande, pentru piele sensibilă.

5. Hidrataţi-vă

Iarna avem tendinţa de a bea mai puţina apă în favoarea băuturilor calde (ceai, cacao, cafea) dar nu uitaţi ca pielea are nevoie de apă şi din interior.Dar, hidratarea înseamnă şi tratarea pielii, aceasta fiind cea mai bună metodă de a preveni uscarea ei.Pentru aceasta,alegeţi cu atenţie produse foarte hidratante, de tip ulei în apă (balsam, cremă) şi aplicaţi produsele de hidratare imediat după spălare, pe pielea umedă, pentru a reţine cât mai mult din apa în piele.

De asemenea, aplicaţi produsele de hidratare înainte de culcare pe zonele foarte uscate (mâini, picioare), folosind eventual mănuşi şi şosete speciale pentru a menţine hidratarea. Alegeţi produse speciale pentru zonele foarte uscate, create să corespundă necesităţilor acestor zone: crema de maini, crema de picioare, produse de hidratare pentru buze. Folosiţi spray de hidratare pentru faţă de fiecare data când simtiţi nevoia pe parcursul zilei.

6. Adaptaţi dieta

In sezonul rece introduceţi cât mai mult în dietă alimente bogate în acizi omega3, grăsimi nesaturate, vitamina E, antioxidanţi (peşte, nuci, alune, avocado, ulei de cocos şi măsline, seminţe de in).

7. Evitaţi produsele de îngrijire care pot usca pielea

Este posibil ca produsele de îngrijire pe care le folosim de rutină, iarna sa accentueze problemele de uscare ale pielii. De aceea iarna e bine să schimbăm produsele de spălare sau curăţare (săpun, gel de duş, gel de spălare faţă, loţiune tonică) cu variante hidratante, fără săpun, fără parfum, fără acid glicolic sau acid salicilic.

8. Efectuaţi proceduri de exfoliere

Exfolierea înseamnă îndepărtarea stratului cornos superficial al pielii (celule moarte ale pielii) pentru a avea o piele mai fină, mai hidratată şi pentru a ajuta produsele de hidratare să pătrundă mai uşor în piele. Exfolierea se poate face mecanic folosind dispozitive sau substanţe abrazive (perii de diverse tipuri, geluri de duş sau creme cu particule abrazive) sau se poate face chimic folosind produse de îngrijire (geluri de spălare, creme, măşti) care conţin alfa-hidroxi acizi (acid glicolic, acid salicilic).

9. Nu uitaţi crema de fotoprotecţie!

Inclusiv iarna pielea noastră este expusă radiaţiilor ultraviolet şi este indicate utilizarea cremei cu factor de protecţie, SPF 30 în rutina zilnică poate fi suficient, însă la expunere la zăpadă avem nevoie de SPF 50 pentru ca arsura solară poate apărea în acest context.

Iarna pielea are nevoie de toată atenţia noastră, de îngrijire specială, cu adaptarea ritualului zilnic. pentru a menţine sănătatea şi integritatea acesteia.