Vinul alb afectează smalțul dinților

De: Marian Andrei / 03.09.2012, 11:50
Vinul alb afectează smalțul dinților
După mai mulți ani de cercetări, stomatologii europeni au descoperit că vinul alb este mult mai dăunător dinților decât vinul roșu.

Dacă până acum se stia că vinul roșu cauzează apariția petelor pe dinți, despre modul cum acționează vinul alb asupra dinților nu se prea știa nimic.

În urma studiilor efectuate în Germania, Franța, Italia și Spania, cercetătorii pot spune acum că vinul alb are un efect mult mai distrugător asupra dinților decât cel roșu. Concret, acizii din vinul alb erodează smalțul dinților, făcându-i mult mai sensibili la rece, fierbinte sau dulce. Mai mult, efectul de erodare al smalțului este amplificat de periajul dinților la mai puțin de jumătate de oră după ce a fost baut vinul.

Din fericire, mâncărurile cu un conținut ridicat de calciu pot atenua efectul acizizilor din vin. „Tradiția de a consuma brânzeturi la desert sau în combinație cu vinul are și un suport științific: conținutul ridicat de calciu din brânzeturi are un efect benefic împotriva erodării smalțului„, spun specialiștii.

Studiul cercetătorilor europeni este confirmat si de rezultatele unui studiu similar efectuat în Statele Unite, care arată că vinul alb poate cauza pătarea dinților, la fel ca vinul roșu, ceaiul sau cafeaua.