12 rețete de muffins (brioșe)

Apropo.ro / 24.01.2015, 17:30
Muffins sau Brioșe cu cicolată, cu bezea elvețiană, brioșe cu fructe, brioșe aperitiv, muffins cu vișine sau muffins simple le găsești în cele 12 rețete de muffins (brioșe) ce urmează

Brioșele sau muffins, cum li se mai spune, nu necesită un timp lung de preparare sau manevre sofisticate. Le poți adăuga ce fructe dorești, creme sau ciocolată. Nimeni nu va spune NU unei brioșe savuroase.

Iată câteva rețete de brioșe (muffins):

1. Rețetă brioșe (muffins) cu ciocolată

Ingrediente brioșe (muffins) cu ciocolată

(pentru 6-8 briose)

1 ou

55 grame unt

120 ml lapte batut/ iaurt

130 grame zahar

115 grame faina

30 grame cacao

1/2 lingurita praf de copt

1/2 lingurita bicarbonat de sodiu

1/2 lingurita sare

60 grame ciocolata cu lapte

retete briose-muffins

Mod de preparare brioșe (muffins) cu ciocolată

Am luat ciocolata cu lapte si am taiat-o marunt cu cutitul. Bucatelele de ciocolata le-am dat la congelator, sa nu se topeasca de tot cat se coc briosele in cuptor.

Am setat cuptorul la o temperatura de 200 grade Celsius. Intr-un vas am amestecat faina cu cacaua, praful de copt si bicarbonatul de sodiu.

Intr-un alt vas am frecat oul cu praful de sare, zaharul, laptele batut si untul. Treptat am adaugat amestecul uscat. La urma, am adaugat si bucatelele marunte de ciocolata scoase din congelator si date prin putina faina. In forma de copt briose am asezat hartiutele de copt.

Cu lingura de inghetata am luat cate putin din coca bruna si am umplut pe 2/3 hartiutele de copt briose. Eu am pastrat cateva bucatele de ciocolata pe care le-am presarat deasupra fiecarei briose. Am dat forma la cuptor pentru 30 minute.

Am verificat daca briosele sunt coapte cu ajutorul unei scobitori, cum nu s-a prins aluat de ea, le-am scos din cuptor. Dupa 5 minute le-am scos din forma si le-am lasat sa se raceasca complet pe gratar.

2. Rețetă brioșe (muffins) cu iaurt

Ingrediente brioșe (muffins) cu iaurt

Pentru circa 20 de bucati

1 pahar de iaurt natur (150g)

2 pahare de zahar

1 pahar de ulei

1 pachet de zahar vanilat

3 oua

3 pahare de faina

1/2 – 1 pachet de praf de copt

daca e nevoie – putin lapte

ciocolata bucatele sau alta umplutura la alegere – cirese din compot bine stoarse, fructe confiate, scortisoara, etc.

retete briose-muffins

Mod de preparare brioșe (muffins) cu iaurt

Pentru inceput cuptorul se preincalzeste la foc mic. Iaurtul, uleiul, zaharul si zaharul vanilat se mixeaza. Se adauga ouale si se mixeaza, apoi faina si praful de copt . Daca aluatul e prea gros, se adauga putin lapte (la mine nu a fost cazul). Se pregateste tava sau formele de briose – unse si tapetate cu faina sau cu hartie speciala de briose. Se pune cate o lingura plina in fiecare forma (formele sa fie umplute maximum 2/3 pentru a avea loc sa creasca) si briosele simple cu iaurt se coc aproximativ 30 de minute la foc mic. (150 grade). Se incearca cu scobitoarea si daca iese curata si nelipicioasa sunt gata.

Daca doriti sa adaugati ceva compozitiei, puteti sa o faceti la final. Eu am „sacrificat” 2 oua si un iepuras de ciocolata si i-am sfaramat in compozitie.

3. Rețetă brioșe (muffins) cu fructe

Ingrediente brioșe (muffins) cu fructe

250 gr faina

2 linguri zahar

4 lingurite praf de copt

1/2 lingurita

sare

1 ou,batut

1 cana lapte

1/4 cana ulei

Fructe(optional)

retete briose-muffins

Mod de preparare brioșe (muffins) cu fructe

Briosele cu fructe sunt prajituri delicioase, foarte populare si usoare de preparat. Amesteca ingredientele uscate (zahar,faina,etc) si fa o gaura in mijloc.

Separat, amesteca ingredientele lichide si toarna peste cele uscate. Amesteca numai pana s-a incorporat. Acum se pot adauga si fructele. Se poate turna in forma de briose.

Se coc la foc mediu pana cand scobitoarea iese curata din briosa, cam 20-25 minute.

4. Rețetă brioșe (muffins) cu stafide

Ingrediente brioșe (muffins) cu stafide

300g faina

o linurita drojdie uscata

50g unt

un ou plus un galbenus

120 ml lapte

35 g zahar

un praf de sare

2 linguri ulei

un pumn stafide

retete briose-muffins

Mod de preparare brioșe (muffins) cu stafide

Puneti faina cernuta intr-un bol incapator, peste care adaugati ouale, untul la temperatura camerei, praful de sare si zaharul. Faceti o maia din laptele caldut o jumatate de lingurita de zahar si drojdia uscata, lasati cam 5 minute intr-un vas acoperit cu un prosop de bucatarie pana se dizolva drojdia si se formeaza spuma la suprafata apoi adaugati-o peste restul ingredientelor, amestecati pana obtineti o coca moale. La final adaugati o lingura de ulei si framantai pana nu se mai lipeste de maini, lasati la crescut o ora intr-un castron uns cu ulei si acoperit cu un prosop curat.

Cand aluatul a crescut adaugati cealalta lingura de ulei si framantati din nou, apoi presarati stafidele pe suprafata de lucru framantand incontinuu pana incorporati stafidele.

Impartiti aluatul in 12 bile egale si punetile intr-o tava de muffins unsa in prealabil cu putin ulei. Lasati sa creasca in tava cca 30 de minute intr-un loc caldut.

Dupa ce briosele au crescut ungeti cu un galbenus de ou amestecat cu o lingura de lapte si punetile in cuptorul incins la 170C/325F/gaz3 pentru 15 minute apoi reduceti temperatura la 150C/300F/gaz2 pentru inca 10 minute.

Cand sunt gata scoateti-le pe un prosop curat si lasati-le sa se racoreasca, serviti cu unt si gem de capsuni , simple, sau de ce nu cu crema de vanilie

5. Rețetă brioșe (muffins) cu nucă și ghimbir

Ingrediente brioșe (muffins) cu nucă și ghimbir

175 ml iaurt

75 ml ulei

2 -3 linguri pudra de roscove/cacao

100 grame zahar

100 grame faina integrala

75 grame faina alba

1 lingurita praf de copt

2 oua

sucul unei portocale

1/2 lingurita ghimbir

un praf de sare

nuci

retete briose-muffins

Mod de preparare brioșe (muffins) cu nucă și ghimbir

Intr-un bol mixam uleiul cu zaharul, pana cand cel din urma se topeste. Adaugam pe rand cate un ou si mixam in continuare. Urmeaza sucul de portocala si iaurtul. Omogenizam bine si adaugam faina cu praful de copt, prudra de roscove si ghimbir. Mixam inca putin … plus un praf de sare …si suntem aproape gata.

In tava de briose pregatita cu hartiute punem cate o lingura din compozitia noastra si nuci cat cuprinde.

Adaugam la fiecare briosa inca 2 linguri de aluat si la final alte cateva nuci. Introducem tava in cuptorul preincalzit pentru 25-30 de minute. Timpul de coacere difera de la cuptor la cuptor …cel mai indicat este sa facem testul cu scobitoarea.

La final scoatem briosele pe un platou si le lasam sa se raceasca.

6. Rețetă brioșe (muffins) cu banane și ciocolată

Ingrediente brioșe (muffins) cu banane și ciocolată

200 g făină

130 g zahăr

1 linguriță praf de copt

¼ linguriță sare

2 banane

1 ou

115 g unt (topit)

60 ml lapte

150 g picături de ciocolată (sau ciocolată tăiată mărunt)

retete briose-muffins

Mod de preparare brioșe (muffins) cu banane și ciocolată

Încălzim cuptorul la 180 grade și așezăm hârtiuțele de copt pentru brioșe în tava pentru brioșe. Amestecăm făina, zahărul, sarea și praful de copt într-un bol, iar bananele pasate, oul, untul topit și laptele în altul. Turnăm amestecul cu banane în bolul cu ingrediente uscate și amestecăm. La sfârșit adăugăm ciocolata.

Umplem ¾ formele de brioșe și le dăm la cuptor până trec de proba scobitorii.

Se scot din cuptor pe un grătar și se lasă la răcit.

7. Rețetă brioșe (muffins) cu lămâie confiată

Ingrediente brioșe (muffins) cu lămâie confiată

– 2 oua

-75 gr. unt topit

-coaja rasa de lamaie (1 lingurita)

-coaja rasa de portocale (1 lingurita)

– 180 ml lapte cald

-45-50 ml ulei

-450 gr, faina

-150 gr zahar

-7 gr. drojdie uscata

– 100 gr. coaja de lamaie confiata

retete briose-muffins

Mod de preparare brioșe (muffins) cu lămâie confiată

Ingredientele se pun in cuva in ordinea indicata (fara coaja de portocale confiata), apoi se seteaza masina pe programul de framantare (whisk)…eu il setez de doua ori la rand, sa fiu sigura ca e totul amestecat bine.

Urmeza o noua setare pt. programul „dough”, care inseamna o noua amestecare a aluatului si dospire. La un moment dat, in acest program, se aude un semnal sonor al masinii (acum e momentul sa adaugam coaja de lamaie confiata). Lasam aluatul sa creasca, apoi il scoatem din cuva, il asezam in hartiutele speciale din tava cu briose, decoram cu cateva cubulete de lamaie confiata…si la cuptor (15 minute la 200 grade celsius).

8. Rețetă brioșe (muffins) simple

Ingrediente brioșe (muffins) simple

350 g faina

200 g iaurt

2 oua

70 ml ulei

10 g praf de copt

80 g zahar

1 varf de cutit sare

100g crema de ciocolata sau gem (pentru umplut briosele)

hartie pergament

retete briose-muffins

Mod de preparare brioșe (muffins) simple

Pentru inceput aprindem cuptorul si il lasam sa se incinga bine. Intr-un bol punem ouale, uleiul si iaurtul, in care se introduce faina, zaharul, praful de copt si sarea. Le amestecam bine pana obtinem o compozitie omogena.

Formele pentru copt briosele se tapeteaza cu hartie pergament, se umplu pe jumatate cu aluat; se pune crema de ciocolata sau gem, apoi se completeaza fiecare briosa cu aluat.

Se introduc briosele la cuptor pana cand se rumenesc, cam 20-30 de minute este timpul de coacere.

9. Rețetă brioșe (muffins) cu alune și cafea

Ingrediente brioșe (muffins) cu alune și cafea

3 oua

150 g zahar

100 g unt

100 ml smantana

esenta de rom

1 lingurita ness

2 linguri cafea macinata

3 lingurite cacao

2 linguri alune macinate fin

1 praf de copt

200 g faina

Pentru decor:

100 g alune fara sare

50 g ciocolata

retete briose-muffins

Mod de preparare brioșe (muffins) cu alune și cafea

Batem ouale intregi cu zaharul. Adaugam smantana, esenta ,untul topit si restul ingredientelor uscate ( amestecate bine inainte). Punem compozitia in formele de briose cu ajutorul unui pos. Deasupra repartizam alunele maruntite. Incingem bine cuptorul si coacem briosele 25-30 minute.

Le scoatem din forme dupa ce se racesc si le decoram cu ciocolata topita.

10. Rețetă brioșe (muffins) cu vișine

Ingrediente brioșe (muffins) cu vișine

2 oua

1 vanilie

125 ml lapte

250 g faina

3 linguri de ulei

1/2 praf de copt

visine din compot

retete briose-muffins

Mod de preparare brioșe (muffins) cu vișine

Ouale le mixam cu zaharul si praful de sare pana isi dubleaza volumul.

Adaugam treptat uleiul si laptele.

Amestecam faina cu praful de copt si adaugam in compozitia de oua.

Ungem formele cu ulei si le tapetam cu faina si cu o lingura punem din compozitie

Deasupra adaugam visine (fara samburi) si dam la cuptorul incalzit cca 20 min(sa treaca testul cu scobitoarea).

11. Rețetă brioșe (muffins) aperitiv

Ingrediente brioșe (muffins) aperitiv

-100 gr faina

-3 oua

-50 gr masline negre feliate

-200 gr sunca

-100 gr casacaval/ telemea de oi

-100 ml lapte

-2 felii gogosar murat

-2 linguri ulei

-praf de copt

-piper si sare dupa gust

retete briose-muffins

Mod de preparare brioșe (muffins) aperitiv

Sunca si gogosarul se taie cubulete, cascavalul se da prin razatoarea mare. Intr-un castron batem bine ouale cu sare si piper apoi adaugam laptele si uleiul , mixam iarasi, dupa care branza sau cascavalul , punem faina amestecata cu praful de copt si amestecam pana sa omogenizeaza. Peste compozitia rezultata adaugam sunca, gogosarul, maslinele se amesteca sa se omogenizeze.

In fiecare forma de briosa se pune harie se briose se toarne peste comozitie cate o lingura si jumate, in functie de forma, apoi se da la cuptor , la foc mediu, timp de 25 min-30min. Se face testul cu scobitoarea (la mine au stat 25 de minute).

12. Rețetă brioșe (muffins) cu cremă de unt și bezea elvețiană

Ingrediente brioșe (muffins) cu cremă de unt și bezea elvețiană

Pentru aluatul de brioșe:

250 g faina pentru prajituri

1/2 lingurita sare

2 linguri cacao

115 g unt

300 g zahar

2 oua mari

1 pliculet zahar vanilat

240 ml lapte batut

1 lingurita bicarbonat de sodiu

Crema de unt cu bezea elvețiană:

– 5 albusuri

– 250g zahar tos

– 340g unt rece

– 2 lingurite extract de vanilie

-un praf de sare

Cremă ganache:

100 ml frișcă

100 gr ciocolată albă

retete briose-muffins

Mod de preparare brioșe (muffins) cu cremă de unt și bezea elvețiană

Briosele:

Am incins cuptorul la 175 C, faina, cacaoa si sarea le-am amestecat intr-un bol si am pus bolul deoparte. Intr-un alt bol am mixat bine de tot zaharul cu untul pana am obtinut o crema pufoasa, apoi am adaugat ouale pe rand, amestecand foarte bine dupa fiecare. Am adaugat apoi o parte din amestecul de faina, cacao si sare si am mixat din nou am amestecat laptele batut. Am alternat amestecul de lapte batut si cel de faina cu cacao pana s-au incorporat toate perfect la sfarsit de tot. Am stins bicarbonatul de sodiu cu otet si l-am adaugat peste compozitie. Compozitia obtinuta am turnat-o în forme de brioșe și le-am copt la foc mediu.

Le lăsăm să se răcească.

Crema de unt cu bezea elvețiană:

Un vas asezam pe o oala cu apa care fierbe. Atentie, ajunge sa aveti apa de 2 degete in oala, important e sa faca aburi. In niciun caz apa din oala nu trebuie sa atinga vasul in care facem bezeaua. Punem in vas albusurile si zaharul si folosind un tel de la mixer, amestecam incontinuu, la foc mediu. Veti observa ca incet incet, compozitia isi schimba culoarea si devine mai galbuie. Toata operatiunea pe foc dureaza undeva la 5 minute, pana cand bezeaua incepe sa se albeasca si daca luam putina compozitie si o masam intre degete, nu mai simtim deloc granulele de zahar.

Luam vasul de pe foc si il asezam in suportul lui de la mixer, atasam balonul, adaugam sarea si pornim mixerul la viteza medie. Mixati cel putin 3-4 minute la viteza medie, apoi cresteti viteza si continuati si bateti albusurile, 10-12 minute pana cand aveti o bezea foarte alba, densa si mai ales teapana – bezeaua nu trebuie sa cada de pe paleta mixerului. Asta e bezeaua elvetiana .

Bolul trebuie sa ajunga la temperatura camerei si sa fie neutru la atingere cand adaugati untul. Adaugam untul. Untul trebuie sa fie rece, dar nu chiar de la frigider. Taiati untul in cubulete inainte de a incepe toata reteta si il lasati intr-un loc racoros pana e nevoie sa il folositi. Adaugam untul in bezea, cate un cub o data, amestecand cu mixerul la viteza mica pana fiecare bucata e perfect incorporata. Continuam pana tot untul e incorporat. La final, punem vanilia și gata. Trebuie sa aveti o crema fina la atingere dar foarte densa, care sta pe lingura.

Crema ganache:

Punem frisca lichida intr-o craticioara pe foc foarte mic. Avem mare grija sa nu fiarba!! Cand este foarte fierbinte, stingem focul si adaugam ciocolata taiata in bucatele mici. Amestecam bine pana cand ciocolata este complet dizolvata apoi lasam crema sa se raceasca pentru cca 10 minute.

Dupa 10 minute, incepem sa o mixam pana cand se transforma in crema si se deschide la culoare. O sa aveti nevoie de cca 10-15 minute pana cand crema se va intari.

Asamblare:

Pentru a umble brioșele cu crema ganache le scobim cu ajutorul unui cuțit și îndepărtăm mijlocul cu o linguriță. După ce umplem brioșele cu crema ganache ornăm cu crema de unt elvețiană.