București, singura capitală europeană cu 64.000 de maidanezi

Apropo.ro / 15.06.2013, 10:00
București, singura capitală europeană cu 64.000 de maidanezi
De douăzeci de ani problema câinilor fără stăpân este exploatată electoral cu un singur rezultat - tot mai mulți maidanezi pe străzile Capitalei.

Un număr de 25 de bucureșteni sunt mușcați în medie zilnic de câini în Capitală, dintre care șapte sunt copii. Dar pierderile nu se rezumă numai la costul cu tratamentul medical, pentru că Bucureștiul pierde turism, afaceri, pierde imagine. 

Aproape 4.100 de copii și adulți au fost mușcați de câini în primele patru luni ale acestui an, arată datele de la Institutul Național de Boli Infecțioase prof. dr. Matei Balș din Bu­curești. În 72% din cazuri (2.969 de persoane) pacienții care s-au prezentat la centrul antirabic al institutului au fost mușcați de câinii fără stăpân, potrivit informațiilor obținute de ZF.

În fiecare zi, 34 de români sunt mușcați de câini, iar 25 dintre cazurile raportate zilnic în pe­rioa­da ianuarie-aprilie 2013 implică mușcături provocate de câini maidanezi. „Datele sunt valabile pentru București și județele din apropiere precum Ilfov, Ialomița sau Călărași, dar având în vedere că începând cu luna aprilie am devenit centru național antirabic, vom avea date reale și despre ceea ce se întâmplă la nivelul țării. Vom avea un angajat permanent care se va ocupa de centralizarea datelor transmise de direcțiile județene de sănătate publică„, spune Gabriel Colțan, medicul coordonator al centrului antira­bic din cadrul Institutului Matei Balș.

În prezent, doar pe străzile Capitalei sunt lăsați liberi circa 64.000 de câini fără stăpân, adică un câine la 26 de locuitori ai Bu­cu­reștiului, luând în considerare datele provizorii ale recensământului din octombrie 2011.

Citește mai multe detalii despre numărul de maidanezi din București, pe ZF.ro