Limba oficială a Republicii Moldova este limba română

De: Marian Andrei / 05.12.2013, 16:13
Limba oficială a Republicii Moldova este limba română
Curtea Constituțională din Republica Moldova a decis că limba romană și cea moldovenească sunt identice, iar limba romană este limba oficială a Republicii Moldova, deoarece acesta este termenul precizat în Declarația de Independență a țării.

„Declarația de Independență face for comun cu Constituția. În cazul unor divergențe, textul Declarației de Independență prevalează”, a motivat decizia președintele Curții Constituționale, Alexandru Tanase.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Astăzi, Curtea Constituțională a examinat două sesizări privind interpretarea articolului 13 din Legea Supremă, care se referă la limba oficială a țării.

Într-una dintre sesizări, Ana Gutu a apelat la Înalta Curte pentru interpretarea articolului 13 din Legea Supremă solicitând verificarea posibilității de echivalare a sintagmei „limbă moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” cu expresia „limba română”. 

Cea de-a doua sesizare a fost depusă de Partidul Liberal. Autorii solicită magistraților să spună care este denumirea corectă a limbii de stat – limba română sau limba moldovenească.