Suedezii testează programul de lucru de șase ore

De: Marian Andrei / 09.04.2014, 12:45
Suedezii testează programul de lucru de șase ore
Angajații municipalității din Goteborg vor fi "cobaii" acestui experiment, despre care inițiatorii afirmă că va reduce numărul de zile de concediu medical, va crește eficiența angajaților și, per total, va ajuta țara să economisească bani.

Potrivit lui Mats Pilhem, primar adjunct la Goteborg, consiliul municipal va folosi două departamente, unul de test și unul de control.

Angajații unui departament vor avea un program de muncă de șase ore, în timp ce cei ai celuilalt departament vor avea un program normal, de 7 ore (?!), Potrivit lui Pilhem, nu vor exista diferențe salariale între cele două departamente.

„La sfârșitul perioadei de test vom compara rezultatele. Ne așteptăm ca numărul de zile de concediu medical să scadă, iar angajații care au un program de șase ore să aibă un fizic și un psihic mai bun decât cei care au program normal”, a spus Pilhem, care a adăugat că, din cunoștințele lui, un experiment similar desfășurat la o fabrică de automobile a dat rezultate „încurajatoare”.

Nu toată lumea este însă de acord cu această propunere. Maria Ryden, membru al consiliului orășenesc a spus că propunerea „nu este cinstită, ba chiar este populistă”, ținând cont că în scurt timp vor avea loc alegeri, părerea ei fiind că o asemenea măsură nu va avea niciun impact asupra calității muncii depuse.

Reducerea programului de lucru la șse ore a fost experimentat în mai multe regiuni ale Suediei, însă, momentan, nu a fost luată nicio decizie în ceea ce privește aplicarea la nivel național.