25 de boli rare, de care nu ai auzit

De: Marian Andrei / 01.05.2014, 14:00
Există multe boli cu simptome ciudate, de la creșterea excesivă a părului până la mirosul de pește al corpului. Iată în continuare 25 de astfel de boli, de care probabil nu ați auzit niciodată.

25. Sindromul soțului pensionat

Această boală este specifică femeilor și se manifestă prin tulburări mentale și depresii la pensionarea soțului sau cu puțin timp înainte.

24. Sindromul Paris

Cădere nervoasă specifică mai ales turiștilor japonezi și care apare atunci când aceștia realizează că Parisul nu este așa idilic precum și l-au imaginat.

Ambasada Japoniei la Paris are inclusiv o linie telefonică specială unde japonezii pot suna.

23. Deziluzia Truman Show

Imaginația unei persoane că este personajul principal dintr-un reality show.

22. Atacul de apoplexia Mary Hart

Atacuri epileptice cauzate de auzul unei voci de același timbru cu al fostei prezentatoare de emisiuni de divertisment Mary Hart. Și da, vocea ei a cauzat cateva astfel de atacuri.

21. Sincopa râsului

Atunci când, din nefericire, expresia „mori de râs” devine reală.

20. Sindromul Rapunzel

Din motive necunoscute, unor persoane le place să-și mănănce părul. Problema este că părul nu este digerabil, așa că, la fel ca într-un film prost SF, prea mult păr mâncat va conduce la formarea de ghemotoace care pot  cauza moartea. 

19. Sindromul Vieții ocupate

Dacă ți s-a întâmplat destul de des să intri într-o încăpere și să realizezi că ai uitat de ce, probabil suferi de acest sindrom. Potrivit specialiștilor, sindromul este cauzat de supraîncărcare cu informații, cauzată printre altele, de internet. 

18. Sindromul Parry Romberg

Sindromul se manifestă prin micșorarea dimensiunilor unei jumătăți a feței, cauzând astfel o asimetrie. Cauzele nu sunt cunoscute.

17. Dysgeusia

O tulburare care se manifestă prin distorsionarea simțului gustului.

16. Sindromul gurii arzânde

Senzația de arsură în cerul gurii fără cauze medicale sau stomatologice.

15. Sindromul Gourmand

Cauzat de rănirea lobului frontal din dreapta creierului, sintromul se manifestă prin obsesii (de a manca, de a te gândi, a scrie) referitoare la mâncăruri fine.

14. Sindromul Mâinii extraterestrului

O tulburare neurologică în care mâna persoanei respective pare a gândi singură, uneori putând chiar să rănească „proprietarul”.

13. Afazia de jargon

O tulburare de vorbire în care persoana folosește cuvinte imaginare pentru a forma propoziții. Se poate ajunge chiar la vorbirea unei întregi limbi ficționale.

12, Sindromul Cadavrului umblător

Cunoscută și ca „iluzia lui Cotard”, aceasta este o tulburare mintală rară în care persoana crede că este moartă. 

11. Iluzia Capgras

Impresia permanentă că persoana iubită a fost înlocuită de un impostor identic.

10. Iluzia Fregoli

O boală rară, care se manifestă prin credința că multe persoane diferite sunt de fapt aceeași persoană cu abilități avansate în arta deghizării.

9. Sindromul accestului străin

O stare medicală în care pacientul dezvoltă ceea ce s-ar putea numi un accest străin, Ea urmează, de regulă, unui accident vascular cerebral.

8. Sindromul capului care explodează

O tulburare a somnului în care persoana afectată percepe bubuituri similare exploziei unor bombe în cap.

7. Dyschronometria

Cei care suferă de această boală nu pot estima corect perioade de timp.

6. Lisztomania

O stare de isterie care a fost prima oară observată la admiratorii faimosului pianist Franz Liszt, în timpul concertelor acestuia. În ziua de azi această stare poate fi observată la fanii cântărețului Justin Bieber.

5. Trimethylaminuria

O tulburare metabolică care are ca rezultat imprimarea unui miros de pește. Nu se cunoaște vreo modalitate de a trata această boală.

4. Sindromul Stendhal 

O tulburare psihosomatică al cărei efect este creșterea pulsului, amețeală și chiar leșin atunci când persoana vede o operă de artă pe care o consideră frumoasă.

3. Sindromul Omului de piatră

O „defecțiune” extrem de rară a sistemului de reparare al organismului uman, care cauzează osificarea mușchilor, tendoanelor sau ligamentelor rănite, ceea ce duce, într-un final la imobilizarea completă a corpului persoanei afectate.

2. Sindromul Vârcolacului uman

Cunoscută și sub numele hypertrichosis, această boală afectează aproximativ 50 de persoane din toată lumea, producând creșterea de păr pe toată suprafața corpului. Din nefericire pentru cei afectați, nici măcar epilarea cu laser nu dă rezultate în cazul lor.

1. Progeria

Este o boală care afectează copiii, producând îmbătrânirea prematură. Copiii chelesc și se umplu de riduri, chiar și la vârsta de doi ani și foarte rar ajung la adolescență timpurie.