Canadienii au inventat detectorul portabil de marijuana

De: Marian Andrei / 17.06.2014, 16:00
Canadienii au inventat detectorul portabil de marijuana
Un fost ofițer de poliție și un medic din Canada au inventat un dispozitiv asemănător alcooltestului care detectează dacă o persoană a consumat marijuana.

Kal Malhi, care a lucrat 10 ani în divizia de combatere a traficului de droguri, spune că speră ca acest aparat să ajute la prinderea șoferilor care conduc sub influența narcoticelor.

„Oamenii conduc foarte rar sub influența alcoolului, pentru că le este teamă că vor fi prinși și condamnați. Nu la fel se întâmplă în cazul drogurilor, pentru că impresia este că poliția nu poate face nimic în acest sens”, spune Malhi, care speră ca această atitudine să se schimbe, cel puțin în Canada.

Numit Cannabix Breathalyzer, aparatul funcționează similar cu aparatele folosite de polițiști pentru depistarea concentrației de alcool în aerul expirat. Dispozitivul, care așteaptă încă să fie brevetat, poate depista dacă o persoană a consumat cannabis în ultimele două ore.

„Ca specialiști, încercăm întotdeauna să facem lumea mai bună”, a declarat la rândul său, doctorul radiologist Raj Attariwala, co-inventatorul aparatului.

 

Potrivit unui studiu publicat în 2011, cannabisul, la fel ca și alcoolul, reduce capacitățile psihomotorii la un nivel incompatibil cu condusul.

În acest moment, polițiștii din Canada se bazează pe așa numitul „sobriety test/testul de trezie” (mersul pe linie, întoarcerea și staul într-un picior, dar și studierea mișcării globilor oculari), iar suspecților li se recoltează probe de sânge. Amenzile pentru conducerea sub influența drogurilor sunt similare celor conducerii sub influența alcoolului, de la 1.000 de dolari în sus, în plus fiind posibilă suspendarea dreptului de a conduce pentru un an.