TOP 10: Incidente cu mușcături din sport

Apropo.ro / 30.06.2014, 14:30
Suspendarea uriașă încasată de atacantul uruguaian Luis Suarez, după ce l-a mușcat de umăr pe italianul Giorgio Chiellini, la Campionatul Mondial de fotbal, ne oferă posibilitatea de a revedea cele mai cunoscut cazuri de sportivi care și-au mușcat adversarii.
Iar cu adevărat interesant este faptul că astfel de incidente apar în sporturi diferite și vin din partea unor jucători de la care ai cu totul alte așteptări.
 
10. Alex Burrows l-a mușcat pe Patrice Bergeron
 
 
Vancouver Canucks și Boston Bruins s-au înfruntat în finala Cupei Stanley, finală rămasă în memorie grație deciziei lui Alex Burrows, atacantul lui Canucks, de a-l mușca de deget pe Patrice Bergeron, vedeta lui Bruins. Spre finalul primei reprize, din primul meci, jucătorii celor două formații s-au încăierat pe teren, iar Burrows l-a mușcat de deget pe Bergeron. Totuși, oficialii Ligii Nord-Americane de hochei pe gheață (NHL) au considerat că nu există dovezi care să arate că Burrows a fost atacatorul și au decis să nu-l suspende sau amendeze pe jucător. Canucks s-au impus în meciul respectiv, 1-0, dar Bruins au câștigat, în cele din urmă, Cupa Stanley.
 
9. Marc Savard l-a mușcat pe Dan Carcillo
 
 
Boston Bruins și Philadelphia Flyers s-au întâlnit într-un meci din play-off-ul NHL. Marc Savard, de la Bruins, l-a mușcat și el de deget pe Dan Carcillo, vedeta celor de la Flyers. Carcillo a depus plângere și l-a acuzat pe Savard de lașitate, susținând că nu mai fusese mușcat de cineva din școala generală. Savard a fost pedepsit pe măsură, el fiind recidivist după ce îl mușcase, într-un meci anterior, și pe Darcy Tucker, jucător la Toronto Maple Leafs.
 
8. Jermain Defoe l-a mușcat pe Javier Mascherano
 
 
În 2006, într-un meci din campionatul de fotbal al Angliei, Tottenham Hotspur s-a impus, cu 1-0, împotriva lui West Ham United. Jermain Defoe, atacant la Tottenham, l-a mușcat atunci pe internaționalul argentinian Javier Mascherano. Actualul jucător al Barcelonei evolua atunci la West Ham United. Mascherano s-a rostogolit pe teren și a fost acuzat de olandezul Martin Jol, antrenorul lui Tottenham, că simulează. Defoe nu a fost eliminat, iar oficialii Federației Engleze nu au luat măsuri bazându-se pe o directivă FIFA care recomanda ca jucătorii să nu fie pedepsiți retroactiv. Totuși, oficialii FA au precizat că gestul lui Defoe nu are nimic în comun cu spiritul jocului.
 
7. Jarkko Ruutu l-a mușcat pe Andrew Peters
 
 
Finlandezul Jarkko Ruutu a evoluat pentru câteva dintre cele mai tari echipe din Liga Nord-Americană de hochei pe gheață (NHL). Totuși, rămâne în memoria fanilor grație incidentului în care a fost implicat în 2009, în partida dintre Ottawa Senators, echipa sa la vremea respectivă, și Buffalo Sabres. Ruutu l-a mușcat de deget pe Andrew Peters. Deși a negat incidentul și l-a acuzat pe Peters că i-a băgat degetele în ochi, Ruutu a fost suspendat două meciuri și amendat cu 31.700 de dolari.
 
6. Johan Le Roux l-a mușcat pe Sean Fitzpatrick
 
 
Rugbiul este considerat un sport dur, dar puțină lume se așteaptă ca doi adversari să ajungă să se muște de urechi. Un asemenea incident s-a petrecut în 1994, în partida pe care Noua Zeelandă a câștigat-o, cu 13-9, în fața Africii de Sud. Johan Le Roux, pilierul sud-african, l-a mușcat de ureche pe Sean Fitzpatrick, căpitanul All Blacks. Incidentul a avut urmări grave asupra carierei lui Le Roux, acesta fiind obligat, practic, să se retragă din activitatea internațională, după ce a fost suspendat pentru 17 luni. În momentul în care a aflat decizie, Le Roux a precizat că „dacă știam că o să-mi iau o asemenea suspendare, mi-aș fi dorit să-i zmulg urechea cu totul”.
 
5. Luis Suarez l-a mușcat pe Otman Bakkal
 
 
Luis Suarez, poate cel mai controversat fotbalist al momentului, și-a dezvoltat încă din 2010 abilitățile de a mușca din adversari. În timpul unui meci disputat între Ajax Amsterdam, echipa sa de atunci, și PSV Eindhoven, Suarez l-a mușcat de umăr pe Otman Bakkal. Deși și-a cerut scuze, s-a demonstrat că uruguaianul are, practic, o plăcere sadică de a-și mușca adversarii. Ajax l-a suspendat pentru două meciuri și l-a amendat cu salariul pe două luni, banii fiind folosiți în scopuri caritabile.
 
4. Wayne Rollins l-a mușcat pe Danny Ainge
 
 
În 1983, Atlanta Hawks și Boston Celtics se duelau în play-off-ul NBA. În meciul al treilea din serie, Wayne Rollins, centrul formației Atlanta Hawks, și Ainge, vedeta lui Celtics, au pornit un conflict. Ainge l-a înjurat pe Rollins, iar acesta și-a lovit adversarul cu cotul în plină figură. Ainge a încercat să-și placheze adversarul, moment în care Rollins l-a mușcat de deget. Vedeta lui Celtics a avut nevoie de mai multe copci și un vaccin antitetanos.
 
3. Luis Suarez l-a mușcat pe Branislav Ivanovic
 
 
Transferat de la Ajax Amsterdam la FC Liverpool, Luis Suarez nu s-a putut abține și a recidivat. Atacantul uruguaian l-a mușcat de braț pe Branislav Ivanovic, fundașul lui Chelsea Londra. Incidentul s-a petrecut în timpul unui meci încheiat la egalitate, 2-2. Arbitrii nu au observat incidentul, astfel că Suarez nu a fost eliminat și a reușit să marcheze golul de 2-2. Ulterior, atacantul lui Liverpool a fost suspendat pentru 10 meciuri de Federația Engleză.
 
2. Luis Suarez l-a mușcat pe Giorgio Chiellini
 
 
Luis Suarez a devenit inamicul public numărul 1, după ce l-a mușcat de umăr pe Giorgio Chiellini într-un meci Uruguay – Italia, partidă contând pentru Campionatul Mondial de fotbal din Brazilia. Nici de această dată arbitrii nu au observat incidentul și nu l-au eliminat, dar FIFA l-a suspendat pe fotbalist pentru patru luni de la echipa de club și pentru următoarele nouă meciuri oficiale jucate de naționala Uruguaiului. 
 
1. Mike Tyson l-a mușcat pe Evander Holyfield
 
 
Cele mai cunoscut incident cu mușcături din istoria sportului s-a petrecut în 1997. Mike Tyson și Evander Holyfield se înfruntau într-un meci de box pentru centura de campion mondial la categoria grea, în versiunea WBA. Tyson l-a mușcat pe Holyfield de ambele urechi, o bucată mare din urechea lui Holyfield ajungând pe podeaua de lângă ring. Tyson s-a apărat susținând că a recurs la asemenea gesturi ca răspuns la numeroasele momente în care Holyfield l-a lovit cu capul în plină figură. Totuși, oficialii Comisiei Sportive a Statului Nevada nu au luat în serios cele afirmate de Tyson și l-au pedepsit drastic. I-au retras licența de boxer și l-au amendat cu trei milioane de dolari.