Ce cărţi mai citesc vedetele?

De: Cătălina Matei, Nicoleta Nicolae / 11.11.2011, 10:51
Ce cărţi mai citesc vedetele?
Criticul literar Dan C. Mihăilescu prezintă cărţi pentru toate gusturile în fiecare dimineaţă de luni până vineri la PRO TV. Însă nu doar telespectatorii sunt cei care sorb cu interes ”pastila de cultură”, ci şi vedetele postului, care mărturisesc că, atunci când vor să aleagă o carte, ţin cont de opiniile carismaticului critic.


„Dacă ar fi să ieşim un pic din zona academică şi să folosim o expresie americană pe care am auzit-o eu în foarte multe filme aş zice . Este una dintre cele mai importante, interesante, spumoase rubrici de pe orice televiziune si lucrul cel mai important este că nu are nicio clipă un aer elitist”, spune încântat Florin Busuioc, prezentatorul rubricii „Vremea” de la PRO TV, care reciteşte acum o parte din nuvelele şi povestirile lui Cehov.

Dacă unora dintre vedete, rubrica realizată de Dan C. Mihăilescu le-a uşurat decizia de achiziţionare a unor cărţi, pe Amalia Enache, „Omul care aduce cartea” a ajutat-o mai degrabă să se lămurească asupra cărţilor pe care nu ar dori să le citească. „Sunt o mare admiratoare a rubricii şi a domnului Dan C. Mihăilescu, mai ales din momentul în care i-am luat un interviu. Cred că mai degrabă am ales ce să nu citesc, decât ce să citesc după ce am văzut anumite emisiuni”, a spus prezentatoarea Ştirilor nopţii de la PRO TV, care se delectează cu „Harta şi teritoriul” de Michel Houellebecq.

În ceea ce-l priveşte pe Toni Grecu de la „Serviciul Român de Comedie”, acesta se arată de-a dreptul încântat nu numai de rubrica de la PRO TV, ci şi de felul unic şi inconfundabil de prezentare al criticului literar. „Am urmărit rubrica şi, mai demult, chiar am cumpărat o carte recomandată în emisiune”, declară Toni, care citeşte acum o biografie a lui Iulius Caesar, scrisă de un renumit politician şi istoric francez, Max Gallo.

Mihai Bobonete, coleg cu Toni Grecu la „Serviciul Român de Comedie” îşi arată regretul că nu poate urmări mai des rubrica de la PRO TV şi mărturiseşte la rândul lui ca s-a întâmplat chiar să cumpere o carte la îndrumarea maestrului şi nu a regretat deloc alegerea facută. În prezent, Mihai răsfoieşte „Amintiri din pribegie” a lui Neagu Djuvara.

Şi Ducu Hancu, de la „Serviciul Român de Comedie” încearcă pe cât posibil să nu rateze rubrica lui Dan C. Mihăilescu şi chiar a cumpărat câteva cărţi la sugestia acestuia. „Un exemplu: , cartea lui Dan Tapalagă, fostul meu coleg de la BBC”, mărturiseşte Ducu. Actorul se declară „un lacom” în ce priveşte lectura: „Citesc mai multe cărţi în paralel. Acum, am pe noptieră de P.J. O’Rourke, de David Landes, de Alexander Frater şi de Gordon Burns, o minunată carte de fotbal”.

Ce mai citesc vedetele?

Andreea Esca (Ştirile PRO TV): „Acum citesc de Margaret Mazzantini şi un volum de poezii de dragoste al regretatului Adrian Păunescu.


Daniel Niţoiu (Ştirile PRO TV de la ora 13.00): „Tocmai am terminat de citit o carte scrisă de colegul nostru Stelian Ţurlea, se numeşte şi pe care mi-a dăruit-o şi cu un atutograf.Îi mulţumesc frumos. Chiar e un scriitor talentat. Acum citesc o carte de Larry Winget „Oamenii sunt idioţi, iar eu pot demonstra asta”. M-a atras titlul, mi s-a părut haios şi curajos”.

Andi Moisescu („Apropo TV”, jurat al emisiunii „Românii au talent”):
„Trilogia lui Cărtărescu. Mai exact, , în momentul de faţă. După ce i-am citit , am simţit nevoia să reiau de la capăt întreaga trilogie”.


Cosmin Savu (corespondent al emisiunii „România, te iubesc!”):
„Al 27-lea oraş”, de Jonathan Frazen.

Jojo („Serviciul Român de Comedie”):
„Citesc trilogia , de Stieg Larsson. Am ajuns la volumul al doilea, ”.