Dana Rogoz – Poţi fi român oriunde!

De: Cătălina Matei / 20.10.2008, 00:00
Dana Rogoz - Poţi fi român oriunde!
În fiecare sîmbătă seara, la PRO TV Internaţional, Dana Rogoz este mesagerul românilor din străinătate la emisiunea "De suflet". Timp de două ore, actriţa din "Îngeraşii" intră în legătură cu românii din diaspora şi poveştile lor, discută cu personalităţi de succes şi le prezintă telespectatorilor ştiri din ţară, dar şi din comunităţile româneşti din întreaga lume.

La începutul acestui an, Dana încerca pentru prima dată postura de prezentatoare TV. Deşi e în faţa camerelor de luat vederi de multă vreme, practic a crescut pe platourile de filmare, tînăra actriţă a avut emoţii mari. A trecut repede peste ele, şi-a intrat în ritm, aşa că formatul a ajuns să i se potrivească de minune.

”De suflet” a ajuns deja la al doilea sezon, iar Dana a devenit un adevărat reper pentru românii din diaspora. ”Avem o rubrică nouă – . Cînd am fost în America, am descoperit acolo poveştile românilor care au reuşit pe tărîm american: cum au trecut graniţa în anii comunismului, cum au avut 30 de slujbe pînă au ajuns să se realizeze din punct de vedere financiar… Şi ne-am gîndit că ar fi bine să prezentăm şi poveştile românilor care au cîştigat experienţă peste hotare şi s-au întors în România, unde au deschis afaceri de succes. Există şi aşa ceva! Un astfel de exemplu este Teo, un tînăr care a lucrat în Belgia şi în SUA şi care, acum, şi-a deschis un restaurant în ţară care merge foarte bine”, ne explică gazda emisiunii.

Deşi sîntem obişnuiţi să o vedem pe Dana cu zîmbetul pe buze, mereu pusă pe şotii, în emisiunea de la PRO TV Internaţional, tînăra prezentatoare abordează şi teme mai serioase. ”Sigur, eu menţin tonul vesel al emisiunii, însă românii de peste hotare care ne urmăresc mai au şi probleme care îi privesc direct, nu le arde numai de glume. E adevărat că s-au săturat să tot vadă numai lucrurile negative din ţară – crime, jafuri – şi vor să vadă ce s-a schimbat în bine prin România”.

Românii de peste hotare

”Primul meu contact direct cu telespectatorii PRO TV Internaţional a fost în SUA, la Chicago, unde am prezentat . Nu ştiu dacă românii sînt diferiţi în funcţie de ţara în care trăiesc, însă românii din SUA sînt extraordinari. Mulţi dintre ei, cînd mă vedeau, lăcrimau şi spuneau . Ei au plecat, probabil, cînd eu eram mică şi o interpretam pe Abramburica. Iar acum, cînd m-au văzut mare, au realizat cîţi ani au trecut şi cît de demult sînt ei plecaţi din ţară. Le este tare dor de România, gătesc româneşte, vorbesc româneşte. I-am întrebat pînă şi în ce limbă visează, mai ales că mulţi dintre ei sînt născuţi în America. În aceste condiţii, mă întrebam ce-i mai face pe aceşti oameni să fie români? Însă poţi fi român oriunde, iar ei chiar sînt.

Am întîlnit un băieţel de 8 ani născut în SUA, Ionuţ, îmbrăcat în costum popular, vorbind perfect româneşte şi cu accent ardelenesc. Cînd am prezentat festivalul de la Chicago, am avut parte acolo de cea mai mare ploaie din ultimii 30 de ani. Iniţial, organizatorii au vrut să amîne evenimentul, însă veniseră atît de mulţi oameni încît am mers mai departe. Aşa că am stat cu toţii în ploaie şi ne-am distrat. Mulţi au rămaşi surprinşi că am stat cu ei în ploaie”.

Dana are deja fani printre românii din diaspora şi nu numai. De exemplu, tot la Chicago, a fost vizitată de un mexican, stabilit în Florida şi căsătorit cu o româncă, care a călătorit vreo 20 de ore ca să ajungă dintr-un capăt al Americii în celălalt, doar ca să o cunoască pe Dana.

Cadouri speciale

Pe 26 septembrie, Dana a împlinit 23 de ani. O zi specială, cu o petrecere pe platourile de la ”Îngeraşii”, dar şi cu daruri speciale de la iubitul său, Radu. ”Am primit de ziua mea un căţel, un Jack Russell, la fel cum era cîinele lui Jim Carrey din . Este un neastîm­părat, face numai boacăne, roade tot ce prinde… deja mi-a distrus o pereche de papuci şi a început să strice şi canapeaua. Toată lumea spune că seamănă cu mine! De ce oare?! Îl cheamă Yorik, ca pe măscăriciul din şi are o personalitate debordantă.

A doua zi, am mai avut parte de o surpriză. La 6 dimineaţa, ne-am trezit pentru a merge la Clinceni, unde ne-am plimbat cu balonul. Am avut parte de ceva adrenalină, pentru că, spre finalul călătoriei, cînd trebuia să aterizăm, eram fix deasupra unor cabluri de înaltă tensiune, iar balonul nu se mişca nici spre dreapta, nici spre stînga. Pînă la urmă, totul s-a terminat cu bine”.

Scene fierbinţi

Tot din această toamnă, Dana joacă şi în serialul ”Îngeraşii” de la Acasă TV. Ingrid este o tînără mondenă, sexy, mereu în căutare de aventuri avantajoase, acest rol fiind unul cu totul diferit de cele interpretate pînă acum. Şi, pentru prima dată, Dana a filmat şi o scenă fierbinte: ”Eu nu mă pot uita la mine în serial. Mai ales cînd am filmat aşa-zisa scenă de sex. A fost o scenă , pentru că este un serial pentru toată familia, la care se mai uită şi copii.

În general, eu nu pot să mă uit la mine la televizor. Nici fraţii mei nu se uită la mine: le e frică să nu greşesc. Cînd am fost la , ei au urmărit emisiunea din pragul uşii. Tata se uita şi le povestea ce se întîmplă. Era ca la un meci de fotbal: ”.

Adrenalină şi corazon…

De ziua ei, Dana a primit în dar o călătorie cu balonul de la iubitul ei. N-a ocolit Pămîntul în 80 de zile, dar a avut parte de adrenalină, căci balonul s-a oprit deasupra unor fire de înaltă tensiune… Cum este Dana îndrăgostită? Discretă! Nici nu poate să vorbească despre asta prea mult. Cert este că, de cînd a început povestea de dragoste cu Radu Dragomir, toată lumea a remarcat că Dana s-a schimbat…

Foto: Dragoş Cristescu
Hair: Emanuel Maroşan
Make up: Ana Maria Ionescu