Andreea Liptak şi Mihai Dedu – Dimineţi norocoase la PRO TV!

De: Cătălina Matei / 10.11.2008, 00:00
Andreea Liptak şi Mihai Dedu - Dimineţi norocoase la PRO TV!
De aproape patru ani încoace, Andreea Liptak şi Mihai Dedu au parte de cele mai norocoase dimineţi la Ştirile PRO TV. Între timp, cei doi şi-au învăţat ”tabieturile”, ştiu exact care sînt defectele celuilalt şi cît de norocoasă este cifra 13. Mai ales că, pe 1 decembrie, PRO TV aniversează 13 ani.

Andreea Liptak
Specialista în finanţe

În urmă cu 13 ani, Andreea era o tînără elevă în clasa a X-a, la un liceu cu profil economic. ”Aşteptam cu ne­răbdare să văd ce înseamnă . Văzusem toate afişele publicitare de pe blocuri, din tramvaie… ceva nemaiîntîlnit pînă atunci şi eram cu­rioasă să văd .

Îmi aduc aminte că atunci cînd a transmis PRO TV primele ştiri, toţi copiii de pe la bloc am fugit în casă, să nu ratăm momentul. Nu ştiu cu ce altă ocazie ne-am fi lăsat noi convinşi să urcăm în casă şi să lăsăm distracţia. Altfel, eram în liceu, în clasa a X-a. Făceam finanţe şi mă pregăteam să devin bancher”, îşi aminteşte partenera de pre­zentare a lui Mihai Dedu de la Ştirile PRO TV.

La acea vreme, Andreea nu se gîndea că o să ajungă să prezinte ştirile la PRO TV, însă o urmărea cu ad­mi­raţie pe Andreea Esca. Şi îi plăcea Răzvan Spi­ri­don, cel care, în prezent, îi e soţ. ”M-au fascinat în­­tot­deauna siguranţa Andreei Esca, jovialitatea lui Răz­van Spiridon şi nu ratam nici unul dintre con­cursuri. În plus, echipa de dimineaţă îmi plăcea, am sim­ţit că dincolo de ecran palpita o echipă unită. Şi sînt încîntată că acum sînt prietenă cu oameni pe care atunci îi admiram: Neti, Mihai, Busu…”.

De 10 ani, An­dreea a lăsat, parţial, lumea băncilor pentru spec­ta­colul televiziunii de la PRO TV. ”Eram convinsă că nu sînt omul care să iasă la pensie dintr-un singur loc de muncă, dar încep să mă îndoiesc de treaba asta. PRO TV nu este doar o pepinieră de profesionişti; este şi com­pa­nia care-ţi oferă oportunitatea să evoluezi pînă la finalul carierei”. Iar de patru ani încoace, prezintă alături de Mi­hai Dedu Ştirile PRO TV de dimineaţă.

Care sînt ”defec­tele” colegului său? ”Apreciez de a şti toate replicile din filmele româneşti. Şi mă distrez copios cînd, la pasele cu Florin, mai reproduce cîte o astfel de replică, ca­re pe mine şi pe Busu ne lasă mască, pentru că aparent nu are nici o legătură cu discuţia. Abia în pauzele publicitare, cînd ne explică, înţelegem cît de subtil a vrut să fie”.

Peripeţii din direct…

”Chiar zilele acestea s-a consumat una: Mihai era răcit şi s-a apucat să soarbă sucul dintr-o lămîie pe prim-planu­rile mele şi ale lui Florin. Spunea că are nevoie de vitamina C. Nu ştiam ce să fac mai întîi: să rîd sau să-l omor. Sînt foarte multe, oricum. Şi lui Florin îi vin tot felul de idei. Se mai preface că se împiedică prin platou şi cade peste camerele de filmat, evident în timp ce noi spunem ştirile… Iar eu am darul să aşez întotdeauna trusa de machiaj pe muchia unui cub de lîngă pupitrul ştirilor, în aşa fel încît să se răstoarne cu un zgomot infernal exact cînd intrăm în direct. La început, strîngeam din ochi cînd cădea, acum ne-am obişnuit… Dar, dincolo de astea, ne luăm munca foarte în serios”, declară Andreea.

Nu este o fire super­sti­ţioasă, iar 13… e o poveste: ”Am făcut analiză matematică în fiecare zi, şi la liceu şi la facultate, iar asta e o poveste cu numere foarte… luuungă!”, se amuză prezentatoarea Ştirilor PRO TV de dimineaţă.

Replici de la Maia

”Cînd eram însărcinată cu Sofia, Maia nu era prea du­merită de ce nu reuşeşte să vadă bebeluşul din burtică, dacă deschid eu gura foarte mare. Şi, iarna trecută, nu a înţeles de ce Moş Crăciun a fost slab la gră­di­niţă, iar cînd a ajuns la noi, spre seară, era burtos şi cu barba mai deasă”.

Mihai Dedu
Încă de la început

Prezentatorul Ştirilor PRO TV de dimineaţă lucrează în televiziune cu mult înainte de a apărea postul din Pache Protopopescu, din 1993, cînd exista pe atunci Canal 31. Ulterior, s-a transformat în PRO TV. De atunci, au trecut 13 ani. ”Pentru mine, 13 înseamnă, de acum, 13 ani de PRO TV. Sînt momente în care nici nu-mi dau seama cînd au trecut. Am o nostalgie, îmi aduc aminte de începuturi, mă mai uit şi pe fotografiile de atunci. Mă bucur însă ne­spus că au trecut cu folos. Nu am poveşti le­gate de numere. Zodiacul îmi spune că nu­me­rele mele norocoase sînt cele de la 12 în sus. De aceea, sînt convins că de acum voi fi şi mai norocos ca pînă acum”.

Cu siguranţă, Mihai va fi mai norocos, căci de patru ani încoace, îm­parte pupitrul Ştirilor PRO TV de dimi­neaţă ală­turi de colega sa Andreea Liptak. ”Avem a­proape 4 ani, dar parcă prezentăm împreună dintotdeauna, atît de bine ne potrivim. E foar­te meticuloasă şi este foarte atentă la toate de­taliile, pe tot parcursul emisiei. Este exas­pe­rant de atentă, ceea ce este extraordinar, pen­tru că m-a determinat şi pe mine să fiu mai vi­gilent şi mai atent cu editarea”.

Care ar fi ”de­fectele” care îi plac cel mai mult la Andreea? ”Nu ştiu dacă le pot numi defecte. Faptul că este exas­pe­rant de atentă este un defect con­structiv, foarte folositor. E foarte cicăli­toa­re, pînă nu în­ţe­legi ce vrea de la tine, nici că te lasă!”, ne dezvăluie Mihai.

”Nu există nici o su­per­stiţie după care mă ghi­dez. Cînd eram mic, nu-mi con­veneau pisica neagră şi capacul de canal cu şase găuri”. În schimb, Mihai nu are nici o superstiţie… ”profesională”! Însă a trecut prin multe peripeţii în direct: ”Au fost multe, în atîţia ani, am o colecţie întreagă. La unele ţi se răceşte coloana vertebrală, la altele uiţi cum te cheamă, la altele transpiri instantaneu. Majoritatea dintre ele au fost rezolvate pe loc. Rămîn însă ca amintiri plăcute, orice ar fi!”.

Întrebări incomode de la junior

”Sînt cîteva… Ultima dintre ele m-a lăsat pentru moment fără replică. Într-o emisiune, un invitat a spus, la un moment dat: . Iar el atunci: . Iar eu i-am răspuns: . Nu ştiu dacă a fost dezamăgit, dar mi-a răspuns: ”.

Cine se scoală de dimineaţă face audienţă!

În cursul săptămînii sau în weekend, telespectatorii se trezesc invariabil cu PRO TV. O arată cifrele de au­dienţă, care spun că, fără excepţie, în fiecare zi de la începutul anului 2008 şi pînă la finalul lunii octom­brie, PRO TV a fost lider absolut de audienţă pe in­ter­valul orar al Ştirilor PRO TV de dimineaţă. Potrivit GFK România, vîrful de audienţă a fost atins pe 29 octombrie, cînd audienţa medie a fost de 5,1 puncte de rating şi o cotă de piaţă de 35,6%, pe întreg publicul din mediul urban. Acest lucru înseam­nă că aproape jumătate dintre teles­pe­c­tatorii care aveau televizoarele deschise urmăreau Ştirile PRO TV de dimineaţă.

Andreea Liptak şi Mihai Dedu, împreună cu Neti Sandu, Florin Busuioc, Raluca Arvat, Corina Caragea şi Vadim Vîjeu, sînt aşteptaţi în fiecare dimineaţă cu cele mai importante ştiri din ţară, dar şi de pe mapamond, cu prezentarea eve­nimentelor din lumea sportului, cu informaţii despre starea vremii, dar şi despre surprizele pe care ni le rezervă în fiecare zi astrele. Aşa se face că audienţa medie înregistrată de Ştirile PRO TV de dimineaţă de la începutul anului şi pînă acum, pe publicul din întreg mediul urban, este de trei ori mai decît a Antenei 1; în timp ce PRO TV are 4,3 puncte de rating şi o cotă de piaţă de 35,1%, An­tena 1 are doar 1,4 puncte de rating şi 11,5% cotă de piaţă.

Diferenţa este chiar mai mare pe publicul comercial, unde PRO TV are o audienţă medie de 3,8 puncte de rating şi 39,0% cotă de piaţă, iar Antena 1 doar 1 punct de rating şi 10,1% cotă de piaţă. Iulia Vîntur şi Cosmin Stan sînt şi ei suveranii dimi­ne­ţilor de weekend, în acest interval, PRO TV înre­gistrînd pe publicul din mediul urban 3,7 puncte de rating şi un share de 23,7%, în timp ce audienţa Antenei 1 n-a depăşit 1 punct de rating şi 6,4% cotă de piaţă. Pe publicul comercial, audienţa medie a PRO TV a fost de 3,4 puncte de rating şi o cotă de piaţă de 26,4%, în timp ce Antena 1 a obţinut 0,8 puncte şi o cotă de piaţă de 6,5%.