Produsele Nokia, boicotate in Germania

Apropo.ro / 22.01.2008, 10:55
Produsele Nokia, boicotate in Germania
Criza declansata de mutarea fabricii No­kia ­din Bochum, Germania, la Cluj a devenit deja o problema nationala in Germania.

Criza declansata de mutarea fabricii No­kia ­din Bochum, Germania, la Cluj a devenit deja o problema nationala in Germania. Toti politicienii de rang inalt au avut luari de pozitie pe aceasta tema, iar majoritatea si-au indemnat conationalii sa boicoteze produsele Nokia.

Ministrul Agriculturii, Horst Seehofer, a promis ca va interzice aparatele Nokia in ministerul sau. Ministrul de Finante a atacat si el Nokia, acuzand-o de „capitalism de caravana”. Liderul social-democrat Kurt Beck s-a alaturat si el apelului la boicot, declarand ca „in ceea ce ma priveste, in casa mea nu vor mai intra telefoane mobile marca Nokia”.

Disputa dintre guvernul german si firma finlandeza, cauzata de mutarea unei fabrici a Nokia din Germania in Romania (miscare ce a lasat 2300 de nemti fara locuri de munca), a capatat insa accente de „curtea scolii”, comenteaza cotidianul spaniol El Mundo. Oficialii germani au protestat extrem de dur impotriva acestei mutari, decise pentru ca in Romania mana de lucru este mult mai ieftina. (Fabrica, ce ar trebui sa-si deschida portile pe 11 februarie ar putea crea locuri de munca pentru aproximativ 3500 de romani.)

In cele din urma, chiar si cancelarul german Angela Merkel a trebuit sa se exprime public. Merkel a declarat, potrivit Rompres, ca este „absolut de inteles” boicotarea firmei finlandeze de catre mai multi ministri ai coalitiei aflate la guvernare in Germania.