Basescu: Promisiunile nu vor fi indeplinite

Apropo.ro / 10.03.2009, 09:47
Basescu: Promisiunile nu vor fi indeplinite
Traian Basescu a declarat ieri ca promisiunile din campania electorala nu vor fi indeplinite imediat.

Presedintele Traian Basescu a pledat ieri, intr-un discurs tinut in fata senatorilor si deputatilor, pentru un imprumut luat de Romania de la UE "sub supravegherea FMI“. Seful statului a spus ca Romania are nevoie de un imprumut extern.

Totusi, Traian Basescu a ocolit, in discursul sau, implicatiile practice ale acestui acord. Tarile care au obtinut bani de la Fond au trebuit sa inghete salariile, sa taie din cheltuielile publice si sa mareasca unele taxe si impozite. De exemplu, Ungaria a marit TVA-ul cu 2 la suta si a redus cheltuielile publice cu 2 la suta din PIB. Letonia a marit si ea TVA-ul de la 18 la 21 la suta si chiar a trecut la reducerea treptata a salariilor bugetarilor, iar Ucraina a fost fortata sa renunte la subventionarea pretului gazelor pentru populatie.

Practic, un acord cu FMI elimina din start orice fel de mariri salariale pentru bugetari sau cresteri ale pensiilor. In final, presedintele a fost aplaudat cu putere de pedisti atunci cand a dat asigurari parlamentarilor ca populatia va intelege ca promisiunile de campanie nu pot fi indeplinite imediat.

Citeste mai mult despre discursul Presedintelui din Parlament,in Gandul.