Rusia va folosi tunuri electrice împotriva terorismului subacvatic

Apropo.ro / 20.02.2012, 15:00
Rusia va folosi tunuri electrice împotriva terorismului subacvatic
Ministerul rus de Interne a comandat două tunuri electrice subacvatice, la un preț de 400.000 de dolari bucata, care vor fi folosite la evenimente majore precum Olimpiada de la Soci din 2014.

Toată lumea este conștientă de terorismul aerian și cel subacvatic, dar sunt destul de rar luate în considerare, ceea ce nu înseamnă că agențiile de securitate nu se tem de ele.

„Starea curentă a securității porturilor și barajelor noastre lasă mult de dorit, așa că noile sisteme vor oferi un front de apărare”, a declarat o sursă internă, pentru publicația Izvestia.

Produsul care a câștigat un contract cu Ministerul de Interne rus se numește Electric Rays, un produs local, dezvoltat într-un institut militar rus secret.

După cum are și numele, tunul folosește încărcături electrice foarte puternice pentru a crea o explozie subacvatică menită să paralizeze temporar inamicii, la o rază de aproximativ 100 de metri.

„Este o metodă mult mai umană de combatere a terorismului”, a declarat expertul în securitate Aleksandr Romanov. „Înainte se împânzeau diverse zone cu bombe care explodau la impact, în timp ce această armă doar asomează inamicul”.

Din păcate, ecologiștii se tem de acest tun electric, deoarece consideră ca arma nu ar putea deosebi un terorist de un delfin și descărcările electrice ar putea dăuna grav vieții marine.

Ca răspuns, Valery Braslavets, un fost scafandru militar rus care a devenit cercetător pe probleme de mediu, a declarat că „încărcătura este cel mai probabil să afecteze timpanele oamenilor pe care îi va asoma, animalele operând la frecvențe diferite”. Acesta a mai precizat faptul că tunurile vor trage descărcări mai mici la început, pentru a elibera zona de pești sau scafandrii civili, înainte să tragă la capacitate maximă.