Pentagonul vrea telecomanda universală pentru drone

De: Dragos Tanase / 19.06.2012, 15:30
Pentagonul vrea telecomanda universală pentru drone
Armata SUA deține foarte multe tipuri de drone și fiecare are propriul sistem de control, simțindu-se lipsa unei "telecomenzi universale" care să poată comanda mai mulți roboți odată.

Înăuntrul departamentului de Tehnologie, Logistică și Achiziții ale Pentagonului o echipă de tehnicieni lucrează la dezvoltarea unui sistem centralizat de control asupra dronelor militare.

Este o provocare foarte mare, deoarece s-a mai incercat acest lucru în trecut și nu a fost cu succes, pentru că fiecare fiecare producător creeză un sistem unic de control, dronele fiind controlate cu fel de fel de software-uri personalizate.

Armata SUA vrea acum să nu mai controleze individual fiecare dronă ci dorește să poată controla simultan un grup mai mare de roboți diferiți ca model.

În viziunea lor, cei de la Pentagon își imaginează un portal cu aplicații militare, similare App Store sau Google Play unde să poată fi găsite software-uri special gândite pentru diferite tipuri de misiuni și printre aceste software-uri să existe și unele pentru controlul a mai multor drone militare.

Un astfel de exemplu este aplicația Ballista a celor de la DreamHammer din California, care poate controla mai mulți roboți de la aceeași consolă, însă tot ce contează este ca producătorii dronelor să se alinieze la un sistem de operare similar calculatoarelor pe linux, Windows sau iOS.

Cât va dura până se va realiza acest lucru nu știm însă va revoluționa modul în care percepem acum dronele de război.