Canadienii vor băutură la magazinele de cartier

De: Marian Andrei / 26.07.2012, 11:00
Canadienii vor băutură la magazinele de cartier
O petiție semnată de peste 112.500 de locuitori din 220 de localități ale provinciei canadiene Ontario, în care aceștia cer legalizarea vânzării de băuturi alcoolice în toate magazinele, a fost adresată premierului acestei provincii, Dalton McGuinty.

Concret, locuitorii din Ontario sunt nemulțumiți de faptul că băuturile alcoolice se vând numai în magazine speciale, controlate de stat, și ar dori să poată să iși cumpere „bere sau o sticlă de vin” de la magazinele în care își fac în mod curent cumpăraturile.

Joanne Mc Murchy (foto), unul dintre inițiatorii petiției, spune că sistemul de vânzare cu amănuntul al băuturilor alcoolice din provincie datează din 1927 – deci are 85 de ani vechime – și a sosit momentul pentru a fi modernizat.

„Magazinul meu este situat în mijlocul comunității și lumea vine aici să cumpere de toate. Cu toate acestea, trebuie să mai conducă încă 20 de minute pentru a lua o sticlă de vin pentru cină”, a arătat McMurchy motivele pentru care oamenii doresc schimbarea legislației.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al ministrului de Finanțe al provinciei spune că „actualul sistem asigură un echilibru între clienți și furnizori și credem că reprezintă o modalitate de a «păzi» interesul public”, afirmații combătute de un reprezentant al Asociației Magazinelor, care arată că magazinele „de cartier” vând deja, sub un control strict, tigări și bilete de loterie, așa că adăugarea băuturilor alcoolice la această listă nu ar crea nicio problemă suplimentară.