A construit macheta unei manastiri cu 6 milioane de bete de chibrit

Apropo.ro / 17.01.2012, 11:11
A construit macheta unei manastiri cu 6 milioane de bete de chibrit
Dupa 16 ani de munca, un artist bulgar pe nume Plamen Ignatov a reusit sa construiasca macheta unei manastiri, folosind 6 milioane de bete de chibrit.

Michelangelo a lucrat timp de trei ani pentru a-l sculpta pe David, iar „Cina cea de taina” a lui Da Vinci a durat si ea tot trei ani, insa macheta la scara redusa a manastirii Rila din Bulgaria, construita de catre artistul Plamen Ignatov, a durat 16 ani.

Cunoscuta ca Manastirea Sfantului Ivan (Ioan) din Rila, este cea mai mare manastire ortodoxa din Bulgaria (pe rit vechi) si a doua ca marime in lume, fiind devansata doar de Biserica ortodoxa de pe Muntele Athos din Grecia.

A fost fondata in secolul al X-lea, dupa care a fost reconstruita in secolul al XV-lea, servind ca depozit al culturii bulgare in timpul ocupatiilor straine, fiind in prezent sub protectie UNESCO si primind aproximativ 1 milion de vizitatori anual.

Plamen Ignatov a folosit 6 milioane de bete de chibrit la construirea machetei (aproximativ 120.000 de cutii de chibrite), iar lucrarea sa este expusa la Muzeul National de Arheologie din Sofia, capitala Bulgariei.