A fost America descoperită înaintea lui Cristofor Columb?

De: Dragos Tanase / 18.04.2015, 21:00
A fost America descoperită înaintea lui Cristofor Columb?
Atunci când spunem „descoperit", deja avem o imagine în fața ochilor. Întețegem că oameni dintr-o civilizație au venit într-o regiune unde nu mai fusese nimeni.

După cum știm, de obicei, un explorator găsește oameni și civilizații în locurile pe care le „descoperă”. De ce să nu spunem că acești oameni au descoperit locul înaintea lor?

Dintr-un punct de vedere occidental, spunem că America a fost descoperită de Cristofor Columb. Știm acest fapt pentru că, după ce el a descoperit Lumea Nouă, aceasta a început să fie vizitată și, în final, populată de oameni din Lumea Veche.

Însă, cu 500 de ani înainte ca acest Columb să se nască, scandinavii au făcut și ei o mică „descoperire”. Ei au navigat înspre vest, unde au descoperit Islanda, apoi Groenlanda și, mai târziu, tărâmul american.

Știai că în cultura chinezească se vorbește de o călătorie și mai veche făcută de marinarii lor, care au descoperit California? Iar oamenii din insulele Mării Sudice au o cântare despre oameni din trecutul lor care au navigat înspre America de Sud, cu mult înainte ca oamenii albi să ajungă în America de Sud sau pe insulele din acea zonă.

Din câte știm, au fost mai multe etape de explorare, în urmă cu sute de ani. Au fost acestea și dinaintea lui Columb. Poate putem spune că nici Cristofor Columb, nici scandinavii dinaintea lui nu au „descoperit” America. Nu trăiau indienii acolo deja, de secole, înainte să ajungă cercetătorii?

Și cine poate spune că ei nu au pornit într-o călătorie de explorare? Se crede că indienii au venit din Asia, deși nu s-a descoperit cum a fost făcută acea călătorie. Probabil că au ajuns în America după câteva secole și pe diferite rute.

Probabil că și-au trimis cercetașii în căutarea țărmului sau a apei. Cercetașii erau exploratorii lor și este foarte probabil ca ei să fi fost descoperitorii Americii!