A fost inventat materialul care se regenerează în două ore (Video)

De: Gabriela Voicu / 18.09.2013, 15:10
A fost inventat materialul care se regenerează în două ore (Video)
Vă amintiți cât de repede se refăcea personajul negativ din "Terminator", indiferent de armele cu care era atacat? Ei bine, un material capabil să se "vindece" în doar două ore a fost de curând creat de cercetătorii iberici.

La fel cum în filmul „Terminator 2” personajul negativ avea abilitatea să se „vindece” rapid, cercetătorii iberici au reușit, de curând, să creeze un polimer care se repară singur.

Vremea apropo îți oferă mai multe informații despre vremea din orașul tău.

Noul material, supranumit chiar „Terminator” de oamenii de știință, poate crește durabilitatea și siguranța maselor plastice. Este primul polimer care are abilitatea de a se regenera.

Cercetătorii de la Centrul pentru Tehnologii Electrochimice din San Sebastian susțin că după ce este tăiat în două bucăți, iar jumătățile sunt puse una deasupra celeilalte, materialul revine la forma inițială după două ore.

„Un asemenea material are o eficiență de vindecare excelentă la temperatura camerei, neavând nevoie de stimuli precum lumină sau căldură”, au declarat oamenii de știință într-un comunicat.

Ceea ce nu știm încă este cât de repede s-ar vindeca materialul în cazul în care ar fi tăiat în mai multe bucăți. Scopul cercetătorilor este să obțină un polimer mai rezistent decât cel actual, iar de acolo până la crearea pielii artificiale care să ne poată apăra de răni sau germeni nu ar mai fi decât un pas.

O astfel de piele aplicată pe corpul unui copil ar crește odată cu el și l-ar apăra de bacterii. Dacă mecanismul autovindecării ar funcționa, acest material ar putea fi chiar injectat ca adeziv sau sigilator, aducând avantaje în cazurile unor fracturi, de exemplu, pentru a împiedica fricțiunea dintre oase.