A inceput vaccinarea fetitelor de clasa a patra impotriva HPV

Apropo.ro / 24.11.2008, 14:29
A inceput vaccinarea fetitelor de clasa a patra impotriva HPV
Azi s-a dat startul campaniei de vaccinare impotriva HPV a fetitelor de clasa a patra, informeaza Ministerul Sanatatii.

Incepand de azi, 24 noiembrie, a luat startul campania de vaccinare a fetitelor de 11 ani impotriva virusului papilloma uman (HPV) care este cauza a 70% din cancerele de col uterin. Cancerul de col uterin este provocat de infectia cu acest virus.

Vaccinarea impotriva virusului HPV (Papilloma) a fetitelor cu varste intre 9 si 11 ani poate reduce riscurile ca acestea sa se imbolnaveasca de cancer la maturitate.

Parintii care nu doresc sa isi vaccineze copiii pot da o declaratie scrisa prin care isi exprima refuzul si ca isi asuma raspunderea pentru o eventuala infectare a copilului.

Campania, sustinuta de Ministerul Sanatatii Publice, se va desfasura in trei etape, timp de 6 luni, din noiembrie pana in martie 2009.

Studiile arata ca in Romania se imbolnavesc anual de cancer de col uterin peste 3.000 de femei. Alarmant este faptul ca supravietuiesc doar 2% dintre acestea.

Romania ocupa primul loc in Europa in ce priveste rata mortalitatii de cancer de col uterin. 

Eugen Nicolaescu a anuntat ca toate femeile intre 25 si 64 de ani vor primi invitatii pentru a-si face gratuit analizele de depistare a cancerului de col uterin.